
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 300 g pirinega vlečenega testa
nadev
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g masla
- 110 g sladkorja muskovado
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 bio pomaranča
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 kg hrušk
- 150 g svežega mehkega kozjega sira
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 300 g pirinega vlečenega testa
nadev
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g masla
- 110 g sladkorja muskovado
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 bio pomaranča
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 kg hrušk
- 150 g svežega mehkega kozjega sira
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V ponvi brez maščobe popražimo orehe, da se rahlo obarvajo in zadišijo. Odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Dodamo 50 g masla in 40 g sladkorja ter še malo popražimo. Dodamo še drobtine in pustimo, da se mešanica ohladi.
Naribamo za 1 žličko pomarančne lupinice in iztisnemo 6 žlic soka. Oboje damo v skledo. Hruške olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Četrtinke hrušk narežemo na 5 mm debele rezine, jih damo v skledo s pomarančno lupinico in sokom, dodamo orehovo mešanico in preostali sladkor ter zmešamo.
Preostalo maslo stopimo. Testo tanko premažemo s polovico masla. Na spodnjo četrtino testa posujemo ovsene kosmiče, pri čemer pustimo približno 3 cm roba. Na kosmiče razporedimo hruškov nadev, nanj pa nadrobimo kozji sir. Zunanji stranici testa zapognemo čez nadev, nato testo s pomočjo prta zavijemo v zavitek in ga s stikom navzdol položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Odvečno moko ometemo s čopičem. Zavitek premažemo s preostalim maslom.
Zavitek postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 30 do 35 minut. Posujemo ga s sladkorjem v prahu in ponudimo mlačnega. Zraven se priležejo marinirane fige.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.