Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 300 g pirinega vlečenega testa
nadev
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g masla
- 110 g sladkorja muskovado
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 bio pomaranča
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 kg hrušk
- 150 g svežega mehkega kozjega sira
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 300 g pirinega vlečenega testa
nadev
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g masla
- 110 g sladkorja muskovado
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 bio pomaranča
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 kg hrušk
- 150 g svežega mehkega kozjega sira
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V ponvi brez maščobe popražimo orehe, da se rahlo obarvajo in zadišijo. Odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Dodamo 50 g masla in 40 g sladkorja ter še malo popražimo. Dodamo še drobtine in pustimo, da se mešanica ohladi.
Naribamo za 1 žličko pomarančne lupinice in iztisnemo 6 žlic soka. Oboje damo v skledo. Hruške olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Četrtinke hrušk narežemo na 5 mm debele rezine, jih damo v skledo s pomarančno lupinico in sokom, dodamo orehovo mešanico in preostali sladkor ter zmešamo.
Preostalo maslo stopimo. Testo tanko premažemo s polovico masla. Na spodnjo četrtino testa posujemo ovsene kosmiče, pri čemer pustimo približno 3 cm roba. Na kosmiče razporedimo hruškov nadev, nanj pa nadrobimo kozji sir. Zunanji stranici testa zapognemo čez nadev, nato testo s pomočjo prta zavijemo v zavitek in ga s stikom navzdol položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Odvečno moko ometemo s čopičem. Zavitek premažemo s preostalim maslom.
Zavitek postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 30 do 35 minut. Posujemo ga s sladkorjem v prahu in ponudimo mlačnega. Zraven se priležejo marinirane fige.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Kumarična solata z grahom
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!