
Sestavine
- 300 g pirinega vlečenega testa
nadev
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g masla
- 110 g sladkorja muskovado
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 bio pomaranča
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 kg hrušk
- 150 g svežega mehkega kozjega sira
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 300 g pirinega vlečenega testa
nadev
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g masla
- 110 g sladkorja muskovado
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 bio pomaranča
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 kg hrušk
- 150 g svežega mehkega kozjega sira
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V ponvi brez maščobe popražimo orehe, da se rahlo obarvajo in zadišijo. Odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Dodamo 50 g masla in 40 g sladkorja ter še malo popražimo. Dodamo še drobtine in pustimo, da se mešanica ohladi.
Naribamo za 1 žličko pomarančne lupinice in iztisnemo 6 žlic soka. Oboje damo v skledo. Hruške olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Četrtinke hrušk narežemo na 5 mm debele rezine, jih damo v skledo s pomarančno lupinico in sokom, dodamo orehovo mešanico in preostali sladkor ter zmešamo.
Preostalo maslo stopimo. Testo tanko premažemo s polovico masla. Na spodnjo četrtino testa posujemo ovsene kosmiče, pri čemer pustimo približno 3 cm roba. Na kosmiče razporedimo hruškov nadev, nanj pa nadrobimo kozji sir. Zunanji stranici testa zapognemo čez nadev, nato testo s pomočjo prta zavijemo v zavitek in ga s stikom navzdol položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Odvečno moko ometemo s čopičem. Zavitek premažemo s preostalim maslom.
Zavitek postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 30 do 35 minut. Posujemo ga s sladkorjem v prahu in ponudimo mlačnega. Zraven se priležejo marinirane fige.