Kaj boste skuhali danes?
Piškoti s svinjskim salom (salovčki)
Nekoč so za praznike na podeželju pekli piškote z mastjo iz sala, imenovane salovčki. Bili so radost dni okoli božiča in novega leta, narejeni po kolinah in seveda, v ustih so se kar topili.
Piškoti s svinjskim salom (salovčki)
Nekoč so za praznike na podeželju pekli piškote z mastjo iz sala, imenovane salovčki. Bili so radost dni okoli božiča in novega leta, narejeni po kolinah in seveda, v ustih so se kar topili.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- noževa konica pecilnega praška
- 150 g sala
- 50 g sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- naribana lupinica 1⁄2 bio limone
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 2 žlici mleka (po potrebi)
- slivova marmelada za nadev
- 1 beljak
- sladkor v prahu za posip
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- noževa konica pecilnega praška
- 150 g sala
- 50 g sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- naribana lupinica 1⁄2 bio limone
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 2 žlici mleka (po potrebi)
- slivova marmelada za nadev
- 1 beljak
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Sestavine za testo hitro zgnetemo na hladni delovni površini v krhko testo. Če se zdi pretrdo, dodamo malo mleka. Testo naj 1 uro počiva na hladnem. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Testo razvaljamo približno 3 mm na debelo in z večjim okroglim modelčkom ali kozarcem izrežemo kroge. Na sredino vsakega damo žličko marmelade in rob testa premažemo z razžvrkljanim beljakom. Kroge prepognemo in z vilicami pritisnemo robove, da se dobro zaprejo. Žepke zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jih pečemo 12–15 minut.
Še vroče piškote posujemo s sladkorjem v prahu, nato pa hladne postrežemo.