© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Piškoti s svinjskim salom (salovčki)

Nekoč so za praznike na podeželju pekli piškote z mastjo iz sala, imenovane salovčki. Bili so radost dni okoli božiča in novega leta, narejeni po kolinah in seveda, v ustih so se kar topili.

Piškoti s svinjskim salom (salovčki)

Nekoč so za praznike na podeželju pekli piškote z mastjo iz sala, imenovane salovčki. Bili so radost dni okoli božiča in novega leta, narejeni po kolinah in seveda, v ustih so se kar topili.

Čas priprave 45 min + 1 ura za počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina približno 20 piškotov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

testo

  • 300 g gladke moke
  • noževa konica pecilnega praška
  • 150 g sala
  • 50 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • naribana lupinica 1⁄2 bio limone
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mleka (po potrebi)
  • slivova marmelada za nadev
  • 1 beljak
  • sladkor v prahu za posip

Sestavine

testo

  • 300 g gladke moke
  • noževa konica pecilnega praška
  • 150 g sala
  • 50 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • naribana lupinica 1⁄2 bio limone
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mleka (po potrebi)
  • slivova marmelada za nadev
  • 1 beljak
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Sestavine za testo hitro zgnetemo na hladni delovni površini v krhko testo. Če se zdi pretrdo, dodamo malo mleka. Testo naj 1 uro počiva na hladnem. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

2

Testo razvaljamo približno 3 mm na debelo in z večjim okroglim modelčkom ali kozarcem izrežemo kroge. Na sredino vsakega damo žličko marmelade in rob testa premažemo z razžvrkljanim beljakom. Kroge prepognemo in z vilicami pritisnemo robove, da se dobro zaprejo. Žepke zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jih pečemo 12–15 minut.

3

Še vroče piškote posujemo s sladkorjem v prahu, nato pa hladne postrežemo.

Priljubljeni recepti

Steak v omaki terijaki s koromačevo solato

Odlična jed za ljubitelje steakov.

20 min
Enostavno

Koruzne pogačice z avokadovo salso in fižolovim pirejem

Lahek in preprost prigrizek, ki diši po Mehiki

20 min
Enostavno

Morska žaba v zeliščni skorjici

Ta morska žaba je slastna riba, ki je preprosta za pripraviti.

40 min
Enostavno

Orada v ponvi s češnjevimi paradižniki

Ali znamenita »orata all’acqua pazza«

40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.