
Sirova pita z belo čokolado in marelicami
Bela čokolada in marelice – popoln par! In še peči ni treba te čudovite pite, ki nas razveseli na petek in svetek.
Sirova pita z belo čokolado in marelicami
Bela čokolada in marelice – popoln par! In še peči ni treba te čudovite pite, ki nas razveseli na petek in svetek.

Sestavine
- 200 g maslenih piškotov
- 50 g stopljenega masla
- 7 zrelih marelic
- 2 lističa želatine
- 300 g bele čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 250 g kremnega sira
- 85 g sladkorja
- 2 žlici sladkorja v prahu
- maslo za model
- bela čokolada za okras

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 200 g maslenih piškotov
- 50 g stopljenega masla
- 7 zrelih marelic
- 2 lističa želatine
- 300 g bele čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 250 g kremnega sira
- 85 g sladkorja
- 2 žlici sladkorja v prahu
- maslo za model
- bela čokolada za okras
Postopek
Dno in obod modla za pite premera 20 cm namastimo z maslom. Piškote damo v sekljalnik in jih drobno sesekljamo. Dodamo maslo in premešamo. Mešanico stresemo v model, enakomerno razporedimo po dnu in obodu ter utrdimo z žlico. Postavimo na hladno.
Marelice operemo, izkoščičimo in tri drobno narežemo. Želatino namočimo v hladni vodi. Čokolado razlomimo in jo z decilitrom smetane med mešanjem raztopimo nad soparo. Želatino ožmemo, nato jo vmešamo v čokoladno mešanico, da se raztopi.
V primerno veliki skledi zmešamo kremni sir in sladkor. Preostalo sladko smetano čvrsto stepemo in vmešamo v sirovo mešanico. Primešamo še čokolado in narezane marelice. Nadev vlijemo v pripravljen model in pustimo v hladilniku vsaj 4 ure ali čez noč.
Preostale marelice narežemo na četrtine in jih položimo s prerezano stranjo navzgor v ponev ali na ploščo žara. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in nekaj minut pečemo, da rahlo porjavijo. Pečene ohladimo in razporedimo po sladici. Pito okrasimo z belimi čokoladnimi ostružki in postrežemo.