
Jagodna skutna torta
Jagodna skutna torta

»Jagode! Kako so sočne in sladke!« se je razlegalo po kuhinji, ko je 10-letna Maša preverjala sestavine za majski recept. Maša, ki ima jagode najraje, kadar so posute s sladkorjem, tudi doma pomaga pri pripravi kosila in je prva v vrsti, ko se pečejo palačinke.
Sestavine
piškotno testo
- 125 g polnozrnatih piškotov
- 60 g masla
krema
- 500 g pasirane skute
- 125 g polnomastnega jogurta
- 100 g sladkorja
- 12 g želatine v prahu
- naribana lupinica neškropljene limone
obloga
- 500 g jagod
- rjavi sladkor po želji
- lističi melise za okras
- papir za peko
- tortni model premera 22–24 cm

'Marry me pasta' - 'Za oženit' dobra jed, pripravljena v vsega pol ure
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Bralka sprašuje: "Ali so pesini listi užitni?"
"Pesini listi so videti zelo privlačni. Doslej sem jih vedno zavrgla, a sem pomislila, da so morda celo užitni. Ali jih lahko jemo in kako jih pripravimo?"

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"
Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.
Sestavine
piškotno testo
- 125 g polnozrnatih piškotov
- 60 g masla
krema
- 500 g pasirane skute
- 125 g polnomastnega jogurta
- 100 g sladkorja
- 12 g želatine v prahu
- naribana lupinica neškropljene limone
obloga
- 500 g jagod
- rjavi sladkor po želji
- lističi melise za okras
- papir za peko
- tortni model premera 22–24 cm
Postopek
V kozici na nizkem ognju segrej maslo. Z valjarjem zdrobi piškote in jih zmešaj s stopljenim maslom.

Mešanico prenesi v tortni model, ki si ga po dnu obložil s papirjem za peko. Poravnaj jo z žlico in dobro pritisni z dlanmi. Model z mešanico prestavi v hladilnik za eno uro.

V skledo daj skuto, jogurt, sladkor in limonovo lupino. Z električnim mešalnikom 5 minut mešaj. Želatino namoči v dveh žlicah hladne vode, takoj jo premešaj, in ko nabrekne, stopi v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Vmešaj jo v kremo.

Jagode operi, osuši s kuhinjsko brisačo, odstrani jim peclje in jih nareži na rezine. S tremi četrtinami jagod prekrij piškotno testo in jih potresi z nekaj žlicami rjavega sladkorja.

Na jagode razporedi skutno kremo in jo po vrhu poravnaj. Torto prestavi v hladilnik za 3 do 4 ure.

Skutno torto vzemi iz obroča in okrasi s preostalimi jagodami in lističi melise. Razreži jo in postrezi.
