
Sladoledna torta z limono
Limona k torti prinese svežino.
Sladoledna torta z limono
Limona k torti prinese svežino.

Dekandentna sladoledna torta z albuminsko skuto in mandljevimi piškoti, ki jo lahko zamrznemo z limono vred, tako da jo lahko v celoti pripravimo vnaprej, na primer za zabavo.
Sestavine
- 150 g mandljevih piškotov amarettov
- 50 g stopljenega masla
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 170 g sladkorja
- lupina in sok 2 limon
- 2,8 dl sladke smetane
- maslo za model
obloga
- 2 limoni
- 8,5 dag sladkorja
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 150 g mandljevih piškotov amarettov
- 50 g stopljenega masla
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 170 g sladkorja
- lupina in sok 2 limon
- 2,8 dl sladke smetane
- maslo za model
obloga
- 2 limoni
- 8,5 dag sladkorja
Postopek
Dno in obod tortnega modla s premerom 20 cm premažemo z maslom in obložimo s kuhinjsko folijo. Piškote zdrobimo in jih dobro zmešamo z maslom. S tako dobljeno maso obložimo model in maso utrdimo s hrbtno stranjo žlice.
V veliko skledo damo skuto, jo rahlo stepemo, nato pa ji primešamo še sladkor ter limonovo lupino in sok. V drugi skledi stepemo smetano in tudi to vmešamo v skutno mešanico. Vse skupaj zlijemo na piškotno dno in poravnamo. Model damo za 4 ure v zamrzovalnik.
Medtem pripravimo oblogo tako, da limone operemo in narežemo na čim tanjše rezine. Damo jih v ponev, prelijemo z vodo in zavremo. Nato ogenj zmanjšamo in vse skupaj kuhljamo 20 minut. Limonove rezine dobro odcedimo.
V drugo, manjšo ponev damo sladkor s 3 žlicami vode. Na nizkem ognju segrevamo, da se sladkor raztopi, nato mu dodamo še limonove rezine. Ogenj zvišamo in kuhamo tako dolgo, da se rezine karamelizirajo; to traja okoli 4 do 5 minut. Vse skupaj ohladimo na sobno temperaturo, nato pa
Torto vzamemo iz zamrzovalnika 2 do 3 ure, preden jo postrežemo, da se malo zmehča (pazimo, da ne odmrzne preveč). Tortni obroč in folijo odstranimo in jo položimo na postrežni krožnik.