
Testenine z vongolami
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.
Testenine z vongolami
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.

Preprosta različica italijanske klasike, ki združuje špagete ali linguine z vongolami, je elegantna morska jed, ki vedno navduši.
Sestavine
- 1 kg vongol (kočic)
- 400 g špagetov ali linguin (ploščati špageti)
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 rdeča čilija
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 1 dl suhega belega vina
- šopek peteršilja
- oljčno olje, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 kg vongol (kočic)
- 400 g špagetov ali linguin (ploščati špageti)
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 rdeča čilija
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 1 dl suhega belega vina
- šopek peteršilja
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
V velik lonec nalijemo hladno vodo, jo solimo in zavremo. Pregledamo školjke in zavržemo vse, ki imajo poškodovane lupine. Vsako odprto školjko nežno potrkamo ob delovno površino, in če se ob tem ne zapre, jo zavržemo. Preostale školjke dvakrat operemo v hladni vodi.
Testenine skuhamo v vreli vodi po navodilih proizvajalca. Čili nasekljamo, paradižnike pa narežemo na polovice. V kozici segrejemo olje in na njem 3 do 4 minute pražimo česen, čili in paradižnike. Dodamo školjke, prilijemo vino in hitro pokrijemo s pokrovko. Kuhamo 3 do 4 minute, medtem kozico občasno malo potresemo, da se školjke odprejo. Vse školjke, ki se ne odprejo, zavržemo.
Špagete odcedimo, zmešamo jih s školjkami in nasekljanim peteršiljem, pokapamo z oljčnim oljem in postrežemo.