
Testenine z vongolami
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.
Testenine z vongolami
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.

Preprosta različica italijanske klasike, ki združuje špagete ali linguine z vongolami, je elegantna morska jed, ki vedno navduši.
Sestavine
- 1 kg vongol (kočic)
- 400 g špagetov ali linguin (ploščati špageti)
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 rdeča čilija
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 1 dl suhega belega vina
- šopek peteršilja
- oljčno olje, ko postrežemo

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 1 kg vongol (kočic)
- 400 g špagetov ali linguin (ploščati špageti)
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 rdeča čilija
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 1 dl suhega belega vina
- šopek peteršilja
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
V velik lonec nalijemo hladno vodo, jo solimo in zavremo. Pregledamo školjke in zavržemo vse, ki imajo poškodovane lupine. Vsako odprto školjko nežno potrkamo ob delovno površino, in če se ob tem ne zapre, jo zavržemo. Preostale školjke dvakrat operemo v hladni vodi.
Testenine skuhamo v vreli vodi po navodilih proizvajalca. Čili nasekljamo, paradižnike pa narežemo na polovice. V kozici segrejemo olje in na njem 3 do 4 minute pražimo česen, čili in paradižnike. Dodamo školjke, prilijemo vino in hitro pokrijemo s pokrovko. Kuhamo 3 do 4 minute, medtem kozico občasno malo potresemo, da se školjke odprejo. Vse školjke, ki se ne odprejo, zavržemo.
Špagete odcedimo, zmešamo jih s školjkami in nasekljanim peteršiljem, pokapamo z oljčnim oljem in postrežemo.