
Pečene prepelice z jabolčno-bučnim nadevom
Jesensko kosilo
Pečene prepelice z jabolčno-bučnim nadevom
Jesensko kosilo

Sestavine
- 4 prepelice po 180 g (skrbno očiščene in pripravljene za peko)
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlica masla
jabolčno-bučni nadev
- sol
- poper
- 120 g kruha za toast
- 40 g masla
- 100 g jabolk
- 100 g muškatne buče
- 2 žlici sladkorne raztopine (zavremo vodo in sladkor v razmerju 1:1)
- 2 rumenjaka
- 1 žlica kisle smetane
- muškatni orešek
- 2 žlici jabolčnega žganja
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 4 prepelice po 180 g (skrbno očiščene in pripravljene za peko)
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlica masla
jabolčno-bučni nadev
- sol
- poper
- 120 g kruha za toast
- 40 g masla
- 100 g jabolk
- 100 g muškatne buče
- 2 žlici sladkorne raztopine (zavremo vodo in sladkor v razmerju 1:1)
- 2 rumenjaka
- 1 žlica kisle smetane
- muškatni orešek
- 2 žlici jabolčnega žganja
Postopek
Najprej pripravimo nadev. S toasta odstranimo skorjo in ga narežemo na drobne kocke. V ponvi spenimo maslo, dodamo narezan toast, ga svetlo prepražimo, nato pa osušimo na papirnatem prtiču. Jabolka in bučo olupimo, odstranimo peške in semenje ter narežemo na drobne kocke.
V skledi zmešamo vse sestavine za nadev, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom, še enkrat premešamo in pustimo 10 minut, da se sestavine lepo prepojijo.
Prepelice od zunaj in znotraj začinimo s soljo in poprom. Trebušne votline prepelic napolnimo s pripravljenim nadevom in odprtine spnemo z zobotrebci. V primerni ponvi segrejemo olje in maslo. Prepelice lepo popečemo; med peko jih večkrat obrnemo, nato pa pečemo v pečici pri 180 °C 20 do 25 minut.
Pečene prepelice pustimo nekaj časa počivati, šele nato jih razrežemo na kose in ponudimo.
Nasvet
Kot priloga odlično tekne vinsko zelje, ki ga pripravimo tako, da v ponvi na olju rahlo karameliziramo žličko sladkorja, dodamo kislo zelje in pokrito dušimo pol ure oziroma tako dolgo, da je zelje mehko. Solimo, popramo in dodamo suho belo vino.