
Sirov fondi v pečeni buči
Sirov fondi v pečeni buči

Sestavine
- 1 cela buča (velikost glede na število oseb)
za 3–4 dl fondija
- 100 g naribanega sira emmental
- 100 g naribanega sira grojer ali raclette
- 100 g naribanega sira cheddar
- 1 žlica koruznega škroba
- 100 g crème fraîche
- 2 žlici belega vina
- 1 šalotka
- 1 strok česna
ko postrežemo
- droben pečen ali kuhan krompir
- hrustljav kruh
- grisini
- listi cikorije
Preberite tudi

Tako preprosto pripravite jogurt doma
Doma narejen jogurt je odličen. Priprava je nadvse preprosta, potrebujete pa le dve sestavini.

Za domači sladoled, potrebujete le nekaj domišljije in pravi recept
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo vse leto, najbolj prija prav spomladi in poleti.

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.
Sestavine
- 1 cela buča (velikost glede na število oseb)
za 3–4 dl fondija
- 100 g naribanega sira emmental
- 100 g naribanega sira grojer ali raclette
- 100 g naribanega sira cheddar
- 1 žlica koruznega škroba
- 100 g crème fraîche
- 2 žlici belega vina
- 1 šalotka
- 1 strok česna
ko postrežemo
- droben pečen ali kuhan krompir
- hrustljav kruh
- grisini
- listi cikorije
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Bučo pripravimo tako, kot bi jo za rezbarjenje: odrežemo vrh ali »pokrov« buče in izdolbemo vsa semena in vlakna. Pokrov damo nazaj na bučo, jo položimo na masiven nizek pekač in postavimo v pečico. Majhna buča bo pečena že v pol ure, kilogram težka buča v eni uri, 1,5 kg težka buča pa potrebuje uro in pol. (Tudi vsaka večja buča bo pečena v poldrugi uri; ko buča doseže določeno velikost, se namreč poveča njena prostornina, meso pa je vedno približno enake debeline.)
Naribane sire zmešamo s koruznim škrobom, da so popolnoma pomokani in ni odvečnega škroba. Pečeno vzamemo iz pečice, »pokrov« zavržemo in temperaturo v pečici povišamo na 200 °C. V bučo v plasteh dodamo sir, kislo smetano, belo vino, nasekljano šalotko in strt česen. Bučo vrnemo v pečico in pečemo 30 minut oziroma tako dolgo, da se sir stopi in brbota. Fondi jemo z žlico in ob stopljenem siru zajemamo tudi mehke koščke pečene buče.