
Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom
Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom

Sestavine
- 200 g zelenega stročjega fižola
- 6 manjših fig
- 1 tanko narezana šalotka
- 125 g mocarele
- 50 g praženih lešnikov
- manjša pest listov bazilike
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica figove marmelade
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 200 g zelenega stročjega fižola
- 6 manjših fig
- 1 tanko narezana šalotka
- 125 g mocarele
- 50 g praženih lešnikov
- manjša pest listov bazilike
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica figove marmelade
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
Postopek
Stročji fižol očistimo in ga narežemo na manjše kose. Fige operemo in narežemo na četrtine. Mocarelo odcedimo in narežemo na manjše kose. Lešnike grobo nasekljamo, baziliko pa natrgamo.
V večji kozici zavremo slano vodo in v njej 2 do 3 minute blanširamo fižol. Nato ga odcedimo, splaknemo pod mrzlo vodo in posušimo na kuhinjskih brisačkah. Razporedimo ga na velik postrežni krožnik in mu dodamo še fige, šalotko in mocarelo. Posujemo z lešniki in listi bazilike.
V manjšo skodelico damo kis, marmelado, oljčno olje, malo soli in popra. Dobro premešamo in s prelivom tik pred postrežbo prelijemo solato na pladnju.