
Spiralne palačinke s cimetom
Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado
Spiralne palačinke s cimetom
Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado

Sestavine
- 150 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- obilen ščep soli
- 2 jajci
- 50 g masla
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- malo olja za ponev
ko postrežemo (po želji)
- 6 žlic jogurta
- malo karamela (glej spodaj)
- javorov sirup ali med
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 150 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- obilen ščep soli
- 2 jajci
- 50 g masla
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- malo olja za ponev
ko postrežemo (po želji)
- 6 žlic jogurta
- malo karamela (glej spodaj)
- javorov sirup ali med
Postopek
Maslo stopimo. V večjem vrču ali skledi dobro zmešamo moko, pecilni prašek, rjavi kristalni sladkor, 1⁄2 žličke cimeta in sol. Nato dodamo jajci, polovico stopljenega masla in mleko ter vse gladko zmešamo.
V preostalo stopljeno maslo vmešamo preostali cimet, svetli sladkor muskovado in javorov sirup ali med. Dodamo 3 žlice testa za palačinke in premešamo. Zmes prelijemo v vrečko za zamrzovanje, ki ji bomo tik pred uporabo odrezali majhen vogalček.
V veliko ponev vlijemo malce olja in ga enakomerno razporedimo po ponvi. V ponev vlijemo za 2 do 3 žlice testa za vsako palačinko (hkrati lahko spečemo 3 ali 4); med njimi pa pustimo nekaj prostora, saj se med peko razlezejo. S cimetovo mešanico na vsako palačinko nabrizgamo spiralo. Ko so palačinke ob robu že nekoliko zapečene, na vrhu pa se pojavijo zračni mehurčki, jih pazljivo obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute, da so zlato rjave in povsem pečene. Shranimo jih na toplem in spečemo še preostale.
Po želji lahko palačinke postrežemo z jogurtom, v katerega smo vmešali karamel, in dodatnim javorovim sirupom ali medom.
Domači karamel
V ponev z debelim dnom stresemo 85 g sladkorja, primešamo 1,5 žlice vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamel. Ogenj ugasnemo in previdno vmešamo 15 g masla in 0,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se karamel ohladi.
Za soljen karamel v navadnega preprosto vmešamo ščep soli (ali več, po okusu).