
Bučni njoki z žajbljem
Bučni njoki z žajbljem

Sestavine
- 2 masleni buči
- 2 olupljena stroka česna
- timijanove vejice
- 2 žlici oljčnega olja
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 1 jajce
- do 4 žlice moke za testo
- 150 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- moka za delovno površino
omaka
- 100 g masla
- pest žajbljevih listov
- 1 rdeč čili

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 2 masleni buči
- 2 olupljena stroka česna
- timijanove vejice
- 2 žlici oljčnega olja
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 1 jajce
- do 4 žlice moke za testo
- 150 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- moka za delovno površino
omaka
- 100 g masla
- pest žajbljevih listov
- 1 rdeč čili
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Buči razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na krhlje. Damo jih v pekač, dodamo česen, timijan in olje, solimo in premešamo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 40 minut, da se bučni kosi zmehčajo. Rahlo ohladimo.
Ko so bučni kosi toliko ohlajeni, da jih lahko primemo v roko, bučno meso postrgamo z lupine in ga z lopatico pretlačimo skozi fino cedilo. Damo ga v kozico in kuhljamo 30 do 40 minut, da nastane čvrsta masa, ki odstopa od stranic kozice. Ohladimo jo.
Pire preložimo v skledo in ga začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. Vmešamo jajce, moko in 100 g parmezana. Nastati mora mehko voljno testo; če je preveč vlažno, dodamo toliko moke, da dobimo pravo konsistenco.
Vzamemo tretjino testa in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dolg, za palec debel valj. Razrežemo ga na 3 cm velike kose, vsak kos pa nežno povaljamo po hrbtni strani vilic, da na njokih naredimo vzorec. Tako naredimo tudi s preostalim testom.
V veliki kozici zavremo vodo in njoke postopoma, v manjših količinah skuhamo. Kuhamo jih toliko časa, da priplavajo na površino, pustimo jih še minuto, nato jih s penovko preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo. Ko so vsi kuhani, jih dobro odcedimo.
Pred serviranjem segrejemo žar v pečici na najvišjo temperaturo. Čili razpolovimo, očistimo ga semen in sesekljamo. V veliki ponvi močno segrejemo maslo in vanj vržemo žajbljeve liste in čili, po eni minuti pa v ponev dodamo njoke. Dobro jih premešamo in preložimo v ognjevzdržno posodo, posujemo s parmezanom in postavimo v pečico pod žar, da se jed zapeče. Postrežemo takoj.