
Sardele iz pečice
Sardele iz pečice

Sestavine
- 24 svežih sardel
- 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 4 lovorovi listi
- 6 žlic belih drobtin
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 žlica origana
- morska sol
- sveže zmlet poper
- 1–2 žlički nastrgane lupinice neškropljene limone
- kozarec suhega belega vina ali prošeka
Preberite tudi

Kaj je edamame, tihi zvezdnik med zdravo prehrano?
Edamame ni le trend, temveč superživilo, ki podpira dobro počutje in hormonsko ravnovesje. Spoznajte, zakaj je ta zeleni prigrizek tako priljubljen.

Žana Vidmar je z nami delila dragocene družinske radosti
Simpatična in vedno nasmejana voditeljica Žana Vidmar prosti čas najraje preživlja z družino, zato se še toliko bolj veseli prihajajočih praznikov, ki bodo v njihovem domu kreativni, igrivi, sladki in predvsem polni smeha ter družinske povezanosti.

Dilema: ali damo šunko kuhati v hladno ali vrelo vodo?
Naj bo vaša velikonočna šunka letos popolna! Tu je preprost vodič za kuhanje šunke.
Sestavine
- 24 svežih sardel
- 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 4 lovorovi listi
- 6 žlic belih drobtin
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 žlica origana
- morska sol
- sveže zmlet poper
- 1–2 žlički nastrgane lupinice neškropljene limone
- kozarec suhega belega vina ali prošeka
Postopek
Sardele očistimo, na trebušni strain po dolgem prerežemo, razpremo in odstranimo kosti. Nato sardele na hitro splaknemo in osušimo. V primerno veliko ognjevarno posodo (sardele naj imajo ravno dovolj prostora) damo štiri žlice olja in dno obložimo z lovorovimi listi.
V posodici zmešamo drobtine s peteršiljem, origanom in preostalim oljčnim oljem. Zmes po okusu začinimo s soljo in poprom.
Očiščene in osušene ribe lepo poravnamo, zložimo drugo poleg druge v predhodno segreto posodo, obložimo z aromatično drobtinovo zmesjo in potresemo z limonovo lupinico. Dolijemo vino in ribe pečemo v vroči pečici pri 200 °C približno 20 do 25 minut do zlato rjave barve, da se naredi lepa hrustljava skorjica. Sardele postrežemo kar v ponvi. Zraven odlično tekne bel kruh.