
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.

Sestavine
- lupina ½ limone
- 2 vejici limonskega timijana
- 2 šalotki
- 2 morska lista (vsak približno 300 g)
- 100 g masla
- sol
- krompir in zelenjava za prilogo
kaprna pasta
- 100 g kaper
- 25 g naribanega parmezana
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica 1 limone

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- lupina ½ limone
- 2 vejici limonskega timijana
- 2 šalotki
- 2 morska lista (vsak približno 300 g)
- 100 g masla
- sol
- krompir in zelenjava za prilogo
kaprna pasta
- 100 g kaper
- 25 g naribanega parmezana
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica 1 limone
Postopek
Najprej pripravimo kaprno pasto. Sestavine 2 minuti sekljamo v kuhinjskem strojčku, da dobimo gladko pasto (verjetno bo treba vmes enkrat ali dvakrat z lopatko postrgati sestavine z roba posode). Pasto preložimo v skodelico, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in do uporabe shranimo v hladilnik. Pasto lahko naredimo tudi dva dni vnaprej.
Pečico segrejemo na 220 °C. Ribi odrežemo glavo ter odstranimo drobovino in temno kožo. Kožo odstranimo tako, da jo zarežemo tik ob repu in malo odluščimo, nato z eno roko primemo ribo za rep, z drugo pa s krpo primemo kožo in močno potegnemo. S škarjami odrežemo še rep in stranske plavuti ter odstranimo preostale drobne koščice ob straneh. S polovice limone z lupilnikom odrežemo trakove lupine. Šalotko narežemo na rezine, maslo pa na kocke.
V pekač ali ognjevarno posodo damo limonovo lupino, timijan in šalotko. Ribi solimo in ju položimo na šalotko tako, da je koža zgoraj. Obložimo ju s kockami masla in v pekač prilijemo 2 dl vode; tako se riba duši v sopari in ostane sočna.
Pekač postavimo v pečico in pečemo 10 minut, vmes ribi enkrat prelijemo s tekočino iz pekača. Medtem vzamemo kaprno pasto iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Ribi vzamemo iz pečice in ju še enkrat prelijemo s sokovi iz pekača, nato jima, če želimo, s kuhinjskim gorilnikom zapečemo kožo. Preložimo ju na servirni pladenj z nekaj šalotke in limonove lupine. Obložimo ju z žlico kaprne paste in takoj postrežemo s krompirjem in najljubšo zelenjavo, kuhano na pari.