
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.

Sestavine
- lupina ½ limone
- 2 vejici limonskega timijana
- 2 šalotki
- 2 morska lista (vsak približno 300 g)
- 100 g masla
- sol
- krompir in zelenjava za prilogo
kaprna pasta
- 100 g kaper
- 25 g naribanega parmezana
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica 1 limone

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- lupina ½ limone
- 2 vejici limonskega timijana
- 2 šalotki
- 2 morska lista (vsak približno 300 g)
- 100 g masla
- sol
- krompir in zelenjava za prilogo
kaprna pasta
- 100 g kaper
- 25 g naribanega parmezana
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica 1 limone
Postopek
Najprej pripravimo kaprno pasto. Sestavine 2 minuti sekljamo v kuhinjskem strojčku, da dobimo gladko pasto (verjetno bo treba vmes enkrat ali dvakrat z lopatko postrgati sestavine z roba posode). Pasto preložimo v skodelico, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in do uporabe shranimo v hladilnik. Pasto lahko naredimo tudi dva dni vnaprej.
Pečico segrejemo na 220 °C. Ribi odrežemo glavo ter odstranimo drobovino in temno kožo. Kožo odstranimo tako, da jo zarežemo tik ob repu in malo odluščimo, nato z eno roko primemo ribo za rep, z drugo pa s krpo primemo kožo in močno potegnemo. S škarjami odrežemo še rep in stranske plavuti ter odstranimo preostale drobne koščice ob straneh. S polovice limone z lupilnikom odrežemo trakove lupine. Šalotko narežemo na rezine, maslo pa na kocke.
V pekač ali ognjevarno posodo damo limonovo lupino, timijan in šalotko. Ribi solimo in ju položimo na šalotko tako, da je koža zgoraj. Obložimo ju s kockami masla in v pekač prilijemo 2 dl vode; tako se riba duši v sopari in ostane sočna.
Pekač postavimo v pečico in pečemo 10 minut, vmes ribi enkrat prelijemo s tekočino iz pekača. Medtem vzamemo kaprno pasto iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Ribi vzamemo iz pečice in ju še enkrat prelijemo s sokovi iz pekača, nato jima, če želimo, s kuhinjskim gorilnikom zapečemo kožo. Preložimo ju na servirni pladenj z nekaj šalotke in limonove lupine. Obložimo ju z žlico kaprne paste in takoj postrežemo s krompirjem in najljubšo zelenjavo, kuhano na pari.