
Rižota z rakci, grahom in limono
Rižota z rakci, grahom in limono

Sestavine
- 400 g surovih kozic v lupini
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici masla
- 1 rdeč čili
- 1,5 l ribje jušne osnove
- 1 sesekljana čebula
- 300 g riža za rižoto
- majhen kozarček vina
- 200 g graha
- lupina in sok 1 limone
- sol
- poper

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 400 g surovih kozic v lupini
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici masla
- 1 rdeč čili
- 1,5 l ribje jušne osnove
- 1 sesekljana čebula
- 300 g riža za rižoto
- majhen kozarček vina
- 200 g graha
- lupina in sok 1 limone
- sol
- poper
Postopek
Rakce olupimo, glave in lupine prihranimo. Čiliju odstranimo semena in ga polovico drobno sesekljamo, polovico pa narežemo na trakove. V veliki kozici segrejemo žlico olja in na njem pražimo glave in lupine rakov skupaj s trakovi čilija, da se dobro prepražijo in spremenijo barvo. Zalijemo jih z ribjo osnovo in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in juho še nekaj časa kuhljamo, nato jo precedimo in pustimo na toplem.
Medtem v veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo žlico masla in žlico olja in 8 do 10 minut nežno pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo riž, dobro premešamo in ga kakšno minuto pražimo s čebulo.
Riž zalijemo z vinom in počakamo, da vino izhlapi, nato dodamo zajemalko vroče juhe in ob stalnem mešanju in dodajanju juhe kuhljamo riž približno 20 do 25 minut. Pet minut, preden je riž kuhan, dodamo rakove repke in grah ter kuhamo še toliko, da rakci spremenijo barvo. Vmešamo nasekljan čili, limonov sok in preostalo maslo ter jed pustimo počivati nekaj minut. Rižoto na krožnikih okrasimo z rezanci limonove lupine in postrežemo.