
Čokoladno-orehovi fondanti
Čokoladna poslastica s tekočo sredico
Čokoladno-orehovi fondanti
Čokoladna poslastica s tekočo sredico

Sestavine
- 50 g masla
- 150 g temne čokolade (s 50 % kakava)
- 1 jajce
- 2 zravnani žlici moke
- 2 žlici ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 1 žlica rjavega sladkorja
- ščep soli
- maslo za modla
- kakav v prahu za posip
- sladoled, ko postrežemo

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 50 g masla
- 150 g temne čokolade (s 50 % kakava)
- 1 jajce
- 2 zravnani žlici moke
- 2 žlici ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 1 žlica rjavega sladkorja
- ščep soli
- maslo za modla
- kakav v prahu za posip
- sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Dva modla za puding (vsak prostornine približno 2 dl) premažemo z maslom in ju obilno posipamo s kakavom v prahu. Orehe popražimo in jih zelo na drobno nasekljamo. Čokolado nalomimo na koščke in jo skupaj z maslom stopimo v skledi nad vrelo vodo ali v mikrovalovni pečici. Premešamo, da dobimo gladko maso. Postopoma vmešamo stepeno jajce, nato moko, orehe, sladkor in ščep soli ter rahlo stepamo, da se vse dobro premeša, masa pa je še vedno tekoča.
Maso razdelimo v modla za puding. To lahko naredimo tudi en dan prej in modla spravimo v hladilnik. Pečemo 15 minut (ali 18, če je masa hladna). Zvrnemo na majhna krožnika in postrežemo skupaj s sladoledom. Fondant mora biti pečen zunaj in tekoč v notranjosti.