Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota s porom in rakci

Rižota s porom in rakci

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 30 g masla
  • 140 g riža za rižoto
  • 2 pora (le beli deli)
  • 1 dl belega vina
  • 4 dl vroče zelenjavne jušne osnove
  • 60 g vloženih rakcev
  • sol
  • poper
  • peteršilj za posip

Preberite tudi

kava.jpg
svet24 · Kava

Izboljša okus mesa, nepogrešljiva je tudi v sladicah

Kava, napitek, ki številnim polepša jutro ali jim ga povsem zagreni, ko ugotovijo, da je zmanjkalo dišečih rjavih zdrobljenih zrnc. Ali veste, kako lahko kavo še s pridom uporabite, če ste je skuhali preveč, in kako jo uporabite tudi sicer?

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 30 g masla
  • 140 g riža za rižoto
  • 2 pora (le beli deli)
  • 1 dl belega vina
  • 4 dl vroče zelenjavne jušne osnove
  • 60 g vloženih rakcev
  • sol
  • poper
  • peteršilj za posip

Postopek

1

Por očistimo in bele dele narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje in polovico masla, dodamo riž in ga počasi pražimo, da postekleni. Nato dodamo por in belo vino. Mešamo toliko časa, da vino skoraj povsem izhlapi.

2

Dodamo vročo jušno osnovo, zavremo in ob občasnem mešanju kuhljamo nepokrito 12 do 15 minut, da se riž zmehča in vsrka skoraj vso tekočino. Začinimo po okusu ter dodamo kuhane rakce in preostalo maslo. Mešamo, da se rakci segrejejo in maslo razpusti. Rižoto razdelimo na dva krožnika in potresemo s sesekljanim peteršiljem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.