
Rižota s prekajenim lososom in stročjim fižolom
Rižota s prekajenim lososom in stročjim fižolom

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 350 g riža za rižote
- 2 dl belega vina
- 1 l piščančje ali ribje jušne osnove
- sok ½–1 limone
- 1 žlička limonove lupinice
- 50 g smetane za kuhanje
- 25 g masla
- 2 žlici nasekljanega kopra
- 170 g tanko narezanega dimljenega lososa
- 75 g naribanega parmezana
- 250 g stročjega fižola
- sol
- poper

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 350 g riža za rižote
- 2 dl belega vina
- 1 l piščančje ali ribje jušne osnove
- sok ½–1 limone
- 1 žlička limonove lupinice
- 50 g smetane za kuhanje
- 25 g masla
- 2 žlici nasekljanega kopra
- 170 g tanko narezanega dimljenega lososa
- 75 g naribanega parmezana
- 250 g stročjega fižola
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Jušna osnova naj rahlo vre. V ponvi na nizki temperaturi segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo in česen ter pokrijemo in pražimo, da se zmehčata, vendar pazimo, da ne porjavita. Zmanjšamo temperaturo, dodamo riž in mešamo približno dve minuti, da se dobro prepoji.
Rižu prilijemo vino, povečamo temperaturo in počakamo, da vino povre, nato dodamo zajemalko jušne osnove in polovico limonovega soka ter mešamo, da se jušna osnova vpije. Nato dodamo še eno zajemalko osnove in ponovno mešamo.
Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vse jušne osnove, riž pa je kremast in al dente – za to porabimo približno 25 minut. Primešamo smetano, maslo, žlico kopra, dimljeni losos in 50 g parmezana. Začinimo s soljo in poprom, po okusu dodamo še malo limonovega soka in odstavimo s kuhalne plošče.
Medtem ko kuhamo rižoto, pripravimo stročji fižol. Očistimo ga in narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Kuhamo ga v slani vreli vodi 6 do 8 minut, da se malo zmehča. Nato ga odcedimo in odstavimo.
V kuhano rižoto vmešamo stročji fižol ter jo potresemo z limonovo lupino, preostalim koprom, parmezanom in črnim poprom. Postrežemo takoj.