Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lososova pita s krompirjem in koprom

Ta pita je okusna tudi hladna.

Lososova pita s krompirjem in koprom

Ta pita je okusna tudi hladna.

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

krhko testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 0,75 dl vode
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • 350 g mladega krompirja
  • 2,8 dl smetane za kuhanje
  • 2 jajci
  • 3 žlice sesekljanega kopra
  • lupina 1 limete
  • 200 g prekajenega lososa
  • sol
  • poper
  • koper za posip

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

krhko testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 0,75 dl vode
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • 350 g mladega krompirja
  • 2,8 dl smetane za kuhanje
  • 2 jajci
  • 3 žlice sesekljanega kopra
  • lupina 1 limete
  • 200 g prekajenega lososa
  • sol
  • poper
  • koper za posip

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Iz sestavin za testo hitro zgnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in za 2 uri postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo in z njim obložimo nizek okrogel pekač premera 28 cm. Testo, ki sega čez rob pekača, odstranimo. Dno večkrat prebodemo z vilicami, testo obložimo s papirjem za peko, vanj vsujemo fižol za slepo peko in pečemo 10 minut. Papir in fižol nato odstranimo ter testo pečemo še 5 minut.

2

Krompir narežemo na rezine in ga v vreli slani vodi kuhamo 6 do 8 minut, nato ga odcedimo. V zadosti veliko skledo damo smetano, jajca, koper in limetino lupino ter vse skupaj stepemo. Mešanico začinimo s soljo in poprom. Polovico krompirja razdelimo po testu in dodamo še polovico na rezance narezanega lososa. Prelijemo s polovico jajčne mešanice in ponovimo isti postopek s krompirjem, lososom in jajčno mešanico.

3

Pečemo 25 minut, da se površina pite rahlo obarva in postane čvrsta na otip. Preden jo damo iz pekača, jo 10 minut ohlajamo. Posujemo jo s koprom in še toplo postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.