
Lososova rižota z limono
Limona izvrstno dopolnjuje lososa.
Lososova rižota z limono
Limona izvrstno dopolnjuje lososa.

Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 350 g riža za rižoto (npr. arborio)
- 1 strok česna
- 1,5 l vrele zelenjavne jušne osnove
- 170 g prekajenega lososa
- 85 g maskarponeja
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- naribana lupina 1 limone
- malo limonovega soka
- pest rukole
- poper

Yuzu: sadež, ki je navdušil svet kulinarike
Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 350 g riža za rižoto (npr. arborio)
- 1 strok česna
- 1,5 l vrele zelenjavne jušne osnove
- 170 g prekajenega lososa
- 85 g maskarponeja
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- naribana lupina 1 limone
- malo limonovega soka
- pest rukole
- poper
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo. Dodamo riž in drobno nasekljan česen ter pražimo še 2 minuti. Vmes jed večkrat premešamo. V ponev vlijemo tretjino jušne osnove in počasi kuhljamo in večkrat premešamo. Vedno, ko riž popije tekočino, dodamo novo zajemalko jušne osnove in ob pogostem mešanju skuhamo riž.
Prekajen losos narežemo. Ko se riž skuha in rižota postane kremasta, jo vzamemo z ognja in vmešamo tri četrtine prekajenega lososa. Dodamo še sir maskarpone, peteršilj in limonovo lupino. Začinimo s sveže mletim poprom, soliti pa ni treba, saj je že losos zadosti slan. Pustimo počivati 5 minut, nato pa po želji dodamo še malo limonovega soka. Posujemo s preostalim, grobo narezanim lososom in rukolo ter postrežemo.