
Lososova rižota z limono
Limona izvrstno dopolnjuje lososa.
Lososova rižota z limono
Limona izvrstno dopolnjuje lososa.

Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 350 g riža za rižoto (npr. arborio)
- 1 strok česna
- 1,5 l vrele zelenjavne jušne osnove
- 170 g prekajenega lososa
- 85 g maskarponeja
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- naribana lupina 1 limone
- malo limonovega soka
- pest rukole
- poper

Lahko pri kuhanju žafran zamenjamo za žafraniko?
V receptu piše, da je treba jedi dodati žafran. Lahko namesto tega uporabim žafraniko?

'Meal prep' ideje: pripravite obroke za več dni vnaprej!
Je pred vami naporen teden, ko ne bo časa za pripravo hrane? Bi vikend raje preživeli z družino in prijatelji, namesto za štedilnikom? Potem pripravite obroke vnaprej, prihranite čas in izboljšajte svojo prehrano!

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 350 g riža za rižoto (npr. arborio)
- 1 strok česna
- 1,5 l vrele zelenjavne jušne osnove
- 170 g prekajenega lososa
- 85 g maskarponeja
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- naribana lupina 1 limone
- malo limonovega soka
- pest rukole
- poper
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo. Dodamo riž in drobno nasekljan česen ter pražimo še 2 minuti. Vmes jed večkrat premešamo. V ponev vlijemo tretjino jušne osnove in počasi kuhljamo in večkrat premešamo. Vedno, ko riž popije tekočino, dodamo novo zajemalko jušne osnove in ob pogostem mešanju skuhamo riž.
Prekajen losos narežemo. Ko se riž skuha in rižota postane kremasta, jo vzamemo z ognja in vmešamo tri četrtine prekajenega lososa. Dodamo še sir maskarpone, peteršilj in limonovo lupino. Začinimo s sveže mletim poprom, soliti pa ni treba, saj je že losos zadosti slan. Pustimo počivati 5 minut, nato pa po želji dodamo še malo limonovega soka. Posujemo s preostalim, grobo narezanim lososom in rukolo ter postrežemo.