
Rdeči zmešanček s koromačem, borovnicami in jabolkom
Rdeči zmešanček s koromačem, borovnicami in jabolkom

Sestavine
- 3 koromači
- 4 jabolka
- 350 g zamrznjenih borovnic
- 1 žlica limonovega soka
- ½ žličke kajenskega popra ali cimeta (po okusu)

Napitek, na katerega prisegajo ljubitelji jeseni
Nekateri komaj čakajo na začetek šolskega leta, drugi pa na začetek sezone napitka pumpkin spice latte, bučne bele kave.

Jesenska sladica z robidami in topljeno smetano, ki vas bo očarala
Ko se poletje nagne proti jeseni, narava ponudi svoje zadnje sladke plodove. Med njimi kraljujejo robidnice – globoko vijolične, rahlo kiselkaste in čudovito aromatične.

Je opraskana teflonska ponev res nevarna?
Teflonske ponve, torej ponve s prevleko proti prijemanju, so danes nepogrešljiv del skoraj vsake kuhinje.
Sestavine
- 3 koromači
- 4 jabolka
- 350 g zamrznjenih borovnic
- 1 žlica limonovega soka
- ½ žličke kajenskega popra ali cimeta (po okusu)
Postopek
Koromače operemo in jim odrežemo vrh in dno ter jih grobo narežemo. Jabolka izkoščičimo in narežemo na krhlje. Kose koromača in jabolka ter borovnice sesekljamo v zmogljivem mešalniku ali v sokovniku. V pripravljen sok ali zmešanček vmešamo še limonov sok in kajenski poper ter napitek razdelimo v kozarce.
Nasvet
- Če imate raje bistre sokove, uporabite sokovnik, toda v zmešančkih, ki jih pripravimo v mešalniku, ostanejo tudi vlaknine, ki ugodno vplivajo na telo, hkrati pa nas gosti napitki tudi bolj nasitijo in so zato primernejši za zajtrk ali malico. Če želite vnesti še več vlaknin, zmešančkom dodajte žlico lanenih semen ali ovsenih kosmičev.
- Za kakovostne sokove in zmešančke potrebujemo zmogljive kuhinjske strojčke, ki lahko sestavine sesekljajo zelo na drobno, da dobimo primeren napitek. Drobno sesekljane sestavine so tudi lažje prebavljive.
- Pri presnih sadno-zelenjavnih napitkih še posebej velja rek, da dobiš, kar daš. Najbolje je, če uporabimo sveže sezonsko sadje in zelenjavo ali kakovostno zamrznjeno, kadar svežega ni na voljo.