
Prosena kaša z mešano zelenjavo
Prosena kaša z mešano zelenjavo

Sestavine
- 4 žlice poljubnih svežih zelišč (npr. pehtran, koper, peteršilj in timijan)
- 3 stroki česna
- 2 šalotki
- 200 g čvrsto kuhanega bučnega mesa
- 1 korenček
- 1 rumena koleraba
- 1 bučka
- 200 g brokolija
- 200 g prosene kaše
- 50 g masla
- sol
- poper
- 5 dl goveje juhe
- 3 žlice sladke smetane
- zelišča za posip

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 4 žlice poljubnih svežih zelišč (npr. pehtran, koper, peteršilj in timijan)
- 3 stroki česna
- 2 šalotki
- 200 g čvrsto kuhanega bučnega mesa
- 1 korenček
- 1 rumena koleraba
- 1 bučka
- 200 g brokolija
- 200 g prosene kaše
- 50 g masla
- sol
- poper
- 5 dl goveje juhe
- 3 žlice sladke smetane
- zelišča za posip
Postopek
Zelišča operemo, osušimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in narežemo na rezinice. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. Bučno meso narežemo na kocke. Kolerabo in korenček olupimo in narežemo na primerne kose. Bučko očistimo, razpolovimo in ne pretanko narežemo.
Brokoli očistimo in razdelimo na cvetke. Brokoli, bučne kocke, kolerabo in korenček blanširamo v posoljeni vodi, da je še čvrst, stresemo na cedilo, splaknemo s hladno vodo in odcedimo. Narezane bučke posolimo in ne premehko zdušimo na 20 g masla.
Proseno kašo ter nasekljano šalotko in česen hitro prepražimo na 30 g vročega masla. Dodamo zelenjavo in dolijemo govejo juho. Vse skupaj do mehkega zdušimo. Začinimo s soljo in poprom. Na koncu vmešamo zelišča in sladko smetano. Preden jed ponudimo, jo potresemo s svežimi zelišči.