
Svinjski file z gorčico na proseni kaši z zelenjavo
Svinjski file z gorčico na proseni kaši z zelenjavo

Sestavine
- 500 g svinjskega fileja
- sol
- 1 neškropljena limona
zelenjava s proseno kašo
- poper
- 250 g prosene kaše
- 6 dl zelenjavne juhe
- ½ solatne kumare
- 1 korenček
- 4 paradižniki
- 1 debela čebula
- 40 g oliv (drobno nasekljane)
- 1 paprika
- 15 g repičnega olja
- zeliščna sol
- timijan
- 100 g naribanega parmezana
- šopek peteršilja
gorčična obloga
- 50 g gorčice
- origano, majaron, timijan, cimet
- kanček limonovega soka
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 500 g svinjskega fileja
- sol
- 1 neškropljena limona
zelenjava s proseno kašo
- poper
- 250 g prosene kaše
- 6 dl zelenjavne juhe
- ½ solatne kumare
- 1 korenček
- 4 paradižniki
- 1 debela čebula
- 40 g oliv (drobno nasekljane)
- 1 paprika
- 15 g repičnega olja
- zeliščna sol
- timijan
- 100 g naribanega parmezana
- šopek peteršilja
gorčična obloga
- 50 g gorčice
- origano, majaron, timijan, cimet
- kanček limonovega soka
Postopek
S fileja odstranimo morebitno maščobo in kožice ter meso začinimo. V teflonski ponvi ga lepo popečemo; vmes nekajkrat obrnemo.
Gorčico zmešamo z začimbami in limonovim sokom; gorčično oblogo enakomerno porazdelimo po mesu. File z gorčično oblogo damo v model za narastek, ga obložimo z limonovimi rezinami in pečemo v pečici pri 150 do 180 °C približno 45 minut (notranja temperatura mesa naj bo približno 70 °C).
Oprano proseno kašo stresemo v vrelo zelenjavno juho, še enkrat zavremo in pustimo na blagem ognju nabrekati približno 40 minut.
Medtem narežemo zelenjavo na drobne koščke, jo podušimo na repičnem olju ter začinimo z zeliščno soljo, poprom in timijanom. Zelenjavo pomešamo s proseno kašo in parmezanom, po okusu začinimo in potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Pečen svinjski file narežemo na rezine, zložimo na pladenj z zelenjavo in proseno kašo, okrasimo in ponudimo.