
Pražena ajdova kaša z zelenjavo
Pražena ajdova kaša z zelenjavo

Sestavine
- 120 g ajdove kaše
- 30 g olupljenega korenja
- 30 g olupljenega gomolja zelene
- 30 g stebelne zelene
- 30 g olupljene rumene kolerabe
- 1 strok česna
- maščoba za praženje
- sol
- mleti poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 120 g ajdove kaše
- 30 g olupljenega korenja
- 30 g olupljenega gomolja zelene
- 30 g stebelne zelene
- 30 g olupljene rumene kolerabe
- 1 strok česna
- maščoba za praženje
- sol
- mleti poper
Postopek
Ajdovo kašo dobro splaknemo pod tekočo vodo, jo stresemo v primerno veliko kozico, zalijemo s toliko vode, da sega 2 cm nad kašo, solimo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da vsa voda izhlapi.
Česen olupimo in sesekljamo. Korenovke in steblo zelene narežemo na kocke. Na maščobi prepražimo česen in narezano zelenjavo, dodamo kuhano ajdovo kašo, premešamo, solimo in popramo.