
Prima sendvič BLT
BLT je okrajšava za bacon, lettuce & tomato, po domače sendvič s slanino, solato in paradižnikom.
Prima sendvič BLT
BLT je okrajšava za bacon, lettuce & tomato, po domače sendvič s slanino, solato in paradižnikom.

Sestavine
- 6 rezin dimljene mesnate slanine
- 1 žlica javorovega sirupa
- 3 žlice majoneze
- 1⁄2 žlice paste iz sušenih paradižnikov
- 4 rezine kruha
- 6 na soncu sušenih paradižnikov
- listi hrustljavega solatnega srčka
- črni poper

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 6 rezin dimljene mesnate slanine
- 1 žlica javorovega sirupa
- 3 žlice majoneze
- 1⁄2 žlice paste iz sušenih paradižnikov
- 4 rezine kruha
- 6 na soncu sušenih paradižnikov
- listi hrustljavega solatnega srčka
- črni poper
Postopek
Močno segrejemo žar v pečici. Rezine slanine položimo na velik plitev pekač, ki smo ga obložili z aluminijasto folijo, in jih pokapamo z javorovim sirupom. Pod žarom jih pečemo 7 do 10 minut, da zahrustajo.
Majonezo zmešamo s paradižnikovo pasto in z mešanico namažemo dve rezini kruha. Obložimo ju s slanino, nasekljanimi sušenimi paradižniki in nekaj listi solate. Začinimo s črnim poprom, pokrijemo s preostalima rezinama kruha, prerežemo na pol in postrežemo.
Nasvet
Pasta iz sušenih paradižnikov je hitro pripravljena. 80 g sušenih paradižnikov odcedimo in grobo narežemo. V kuhinjskem strojčku gladko zmeljemo paradižnike, 1 narezan strok česna, žlico vroče vode in žlico oljčnega olja. Po potrebi dodamo še malo olja in po želji še ščep origana.