
Najboljši veganski sendvič
Veganska različica slavnega sendviča BLT (bacon – slanina, lettuce – solata, tomato – paradižnik) je pripravljena z gobami in domačo vegansko majonezo.
Najboljši veganski sendvič
Veganska različica slavnega sendviča BLT (bacon – slanina, lettuce – solata, tomato – paradižnik) je pripravljena z gobami in domačo vegansko majonezo.

Sestavine
- 1 majhna bageta
- 6 češnjevih paradižnikov
- nekaj listov zelene solate
veganska gobova 'slanina'
- 4 večji šampinjoni
- 1 žlica rastlinskega olja
- 2 žlici javorovega sirupa
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička česnovih granul
veganska majoneza
- sol in poper
- 200 g svilnatega tofuja
- 2 žlički dijonske gorčice
- 1 žlica belega vinskega kisa

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 1 majhna bageta
- 6 češnjevih paradižnikov
- nekaj listov zelene solate
veganska gobova 'slanina'
- 4 večji šampinjoni
- 1 žlica rastlinskega olja
- 2 žlici javorovega sirupa
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička česnovih granul
veganska majoneza
- sol in poper
- 200 g svilnatega tofuja
- 2 žlički dijonske gorčice
- 1 žlica belega vinskega kisa
Postopek
Gobe narežemo na rezine, široke 0,5 cm, premažemo z oljem, solimo in popramo. Segrejemo oplasteno ponev in vanjo zložimo gobe. Javorov sirup zmešamo z dimljeno papriko in česnovimi granulami. Gobe pečemo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se na spodnji strani zlato zapečejo. Nato jih pazljivo obrnemo na drugo stran, premažemo s sirupasto mešanico in pečemo še 5 do 10 minut oziroma tako dolgo, da dobijo temno rjavo hrustljavo skorjico, vendar jih še vedno lahko nekoliko upognemo.
Medtem bageto prečno razpolovimo. Obe polovici po dolgem prerežemo tako, da na eni daljši strani ostaneta zaprti. Češnjeve paradižnike prerežemo na pol, zeleno solato grobo narežemo.
Sestavine za vegansko majonezo damo v skledo manjšega multipraktika in zmeljemo v gladko zmes.
Sestavimo sendviča. Obe polovici bagete od znotraj premažemo z majonezo, nato pa damo vanju paradižnike, solato in gobovo ‘slanino’ ter postrežemo.
Vegansko majonezo lahko pripravimo tudi drugače ...
Če vam je od vložene čičerke ostala tekočina (akvafaba), je nikar ne zavrzite. Iz nje raje pripravite odlično vegansko majonezo.