
Vaflji z banano in soljenim karamelnim prelivom
Vaflji z banano in soljenim karamelnim prelivom

Sestavine
soljeni karamelni preliv
- 150 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 2 žlici zlatega sirupa (ali medu)
- 50 g masla
- ½ žličke soli
- 3 dl sladke smetane
vaflji
- 4 velika jajca
- 300 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 50 g stopljenega masla
- 6 dl mleka
ko postrežemo
- 2 banani
- 1 žlica masla
- vaniljev sladoled (po želji)

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
soljeni karamelni preliv
- 150 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 2 žlici zlatega sirupa (ali medu)
- 50 g masla
- ½ žličke soli
- 3 dl sladke smetane
vaflji
- 4 velika jajca
- 300 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 50 g stopljenega masla
- 6 dl mleka
ko postrežemo
- 2 banani
- 1 žlica masla
- vaniljev sladoled (po želji)
Postopek
V kozico damo sladkor, zlati sirup (ali med) in maslo ter jih med občasnim mešanjem nežno segrevamo, dokler se vse sestavine ne stopijo. Ko začne mešanica vreti, prilijemo sladko smetano in kuhamo še 2 minuti. Vmešamo sol, odstavimo in pustimo, da se v kozici nekoliko ohladi.
Jajca razdelimo na rumenjake in beljake. Segrejemo pekač za vaflje (ali rebrasto ponev – glej nasvet). Iz beljakov stepemo trd sneg. V večji skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, sladkor in ščepec soli. V sredini naredimo jamico, v katero damo rumenjake in stopljeno maslo. Začnemo mešati z metlico in počasi dodajati mleko, dokler ne nastane gladko, gosto tekoče testo. S kovinsko žlico pazljivo vmešamo vanj sneg. Eno zajemalko testa nalijemo v pekač za vaflje in ga pečemo 5 minut oziroma po navodilih izdelovalca. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Vaflje do postrežbe hranimo v blago segreti pečici.
Tik preden postrežemo, olupimo banani in ju narežemo na večje kose. Pri srednji temperaturi v teflonski ponvi segrejemo žlico masla in na njem pečemo kose banane, dokler ne dobijo zlate barve. Vaflje razdelimo na 4 krožnike, nanje položimo pečene banane, jih prelijemo s karamelom, na vrh pa po želji položimo kepico vaniljevega sladoleda.

Peka vafljev v rebrasti ponvi
Če nimamo pekača za vaflje, jih lahko spečemo v rebrasti ponvi. Ponev segrejemo, vlijemo vanjo testo in nekaj minut pustimo, da se peče. Ko se testo na vrhu že skoraj strdi in se zlato rjavo obarva, na spodnji strani pa se poznajo temne črte od rebrastega dna, ga pazljivo obrnemo s pomočjo široke lopatice ali kuhinjskih klešč. Ko je dobro pečeno, se precej zlahka loči od dna.