Kaj boste skuhali danes?
Orade na žaru
Orade na žaru
Sestavine
- 4 očiščene orade (po 300 g)
- 4 timijanove vejice
- 4 lovorovi listi
- sol
- sveže zmlet poper
- oljčno olje
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 4 očiščene orade (po 300 g)
- 4 timijanove vejice
- 4 lovorovi listi
- sol
- sveže zmlet poper
- oljčno olje
Postopek
V vsako ribo vstavimo po eno timijanovo vejico in lovorov list. Ribe na zunanji strani solimo in popramo ter na obeh straneh pokapamo z malo oljčnega olja.
Zložimo jih na rešetko žara in 8 do 10 minut pečemo tako, da na koži nastane hrustljav mrežast vzorec, nato jih pečemo do konca pri nekoliko zmanjšani temperaturi (rešetko žara pomaknemo nekoliko višje) še približno 8 do 10 minut.
Nasvet
Ribje meso ima nežnejšo zgradbo, zato se peče hitreje kot druge vrste mesa, za dobro pripravo pa potrebujemo več spretnosti. Ribo je praviloma bolje vzeti z žara prej kot pozneje. Celo zaželeno je, da je riba ob kosti komajda pečena. Riba, ki se je pekla predolgo, je izsušena in je skoraj brez okusa. Pomembno je, da ribe ne položimo iz hladilnika naravnost na vročo rešetko. Za peko rib potrebujemo zelo razgrete rešetke, pokanje kože pa preprečimo s tem, da najprej dobro zapečemo tista mesta, s katerimi se riba najbolj neposredno dotika rešetk. To storimo tako, da s celo ribo nekajkrat nežno podrgnemo gor in dol po rešetkah, tako se koža ob stiku z rešetkami zapeče. Ko ribo obrnemo, isto ponovimo še na drugi strani. Če pa imamo na voljo dovolj veliko mrežico za peko rib, se vsem tem težavam izognemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.