
Preprost pečen piščanec z zeliščnim kremnim sirom
Aromatični piščanec iz pečice, nadgrajen s kremnim sirom s česnom in zelišči, je odlična ideja za nedeljsko kosilo.
Preprost pečen piščanec z zeliščnim kremnim sirom
Aromatični piščanec iz pečice, nadgrajen s kremnim sirom s česnom in zelišči, je odlična ideja za nedeljsko kosilo.

Sestavine
- 1 cel piščanec, težak približno 1,5 kg
- 150 g kremnega sira
- 3 stroki česna
- šopek drobnjaka
- šopek peteršilja
- 1⁄2 bio limone
- sol in poper
- oljčno olje
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak približno 1,5 kg
- 150 g kremnega sira
- 3 stroki česna
- šopek drobnjaka
- šopek peteršilja
- 1⁄2 bio limone
- sol in poper
- oljčno olje
Postopek
Piščanca vzamemo iz hladilnika uro pred začetkom priprave. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Drobnjak drobno narežemo, peteršilj drobno sesekljamo. Oboje zmešamo s kremnim sirom in vmešamo še sok 1⁄2 limone (ožeto lupino prihranimo) ter malo sveže zmletega črnega popra.
Z roko ločimo kožo od prsi piščanca, tako da med kožo in prsmi dobimo velik žep. Vzamemo dve tretjini mešanice kremnega sira in jo razmažemo pod kožo v debeli, enakomerni plasti. S preostalim kremnim sirom premažemo piščanca po celotni zunanjosti, v trebuh pa potisnemo ožeto polovico limone. Piščanca izdatno solimo in popramo ter pokapamo z oljčnim oljem.
Piščanca pečemo uro do uro in četrt, medtem ga vsakih 20 minut premažemo s sokovi iz pekača. Piščanec je gotov, ko iz njega izteče bister sok, ko ga prebodemo, in se koža zlato rjavo zapeče.