
Preprost pečen piščanec z zeliščnim kremnim sirom
Aromatični piščanec iz pečice, nadgrajen s kremnim sirom s česnom in zelišči, je odlična ideja za nedeljsko kosilo.
Preprost pečen piščanec z zeliščnim kremnim sirom
Aromatični piščanec iz pečice, nadgrajen s kremnim sirom s česnom in zelišči, je odlična ideja za nedeljsko kosilo.

Sestavine
- 1 cel piščanec, težak približno 1,5 kg
- 150 g kremnega sira
- 3 stroki česna
- šopek drobnjaka
- šopek peteršilja
- 1⁄2 bio limone
- sol in poper
- oljčno olje

Samo Kreft razkriva, kako poceni in zdravo jesti
Kako nahraniti družino za 200 evrov na mesec? Nekdanji tekmovalec MasterChefa Samo Kreft ima preprost, zdrav in učinkovit recept.

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak približno 1,5 kg
- 150 g kremnega sira
- 3 stroki česna
- šopek drobnjaka
- šopek peteršilja
- 1⁄2 bio limone
- sol in poper
- oljčno olje
Postopek
Piščanca vzamemo iz hladilnika uro pred začetkom priprave. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Drobnjak drobno narežemo, peteršilj drobno sesekljamo. Oboje zmešamo s kremnim sirom in vmešamo še sok 1⁄2 limone (ožeto lupino prihranimo) ter malo sveže zmletega črnega popra.
Z roko ločimo kožo od prsi piščanca, tako da med kožo in prsmi dobimo velik žep. Vzamemo dve tretjini mešanice kremnega sira in jo razmažemo pod kožo v debeli, enakomerni plasti. S preostalim kremnim sirom premažemo piščanca po celotni zunanjosti, v trebuh pa potisnemo ožeto polovico limone. Piščanca izdatno solimo in popramo ter pokapamo z oljčnim oljem.
Piščanca pečemo uro do uro in četrt, medtem ga vsakih 20 minut premažemo s sokovi iz pekača. Piščanec je gotov, ko iz njega izteče bister sok, ko ga prebodemo, in se koža zlato rjavo zapeče.