
Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa
Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.
Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa
Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.

Sestavine
skutno testo
- 250 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 250 g masla
nadev
- 500 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, fige, itd.)
- 40 g bučnih semen
- 2 zreli banani
- sok 1 limone
- sok 1 pomaranče
- mleti cimet
- razpuščeno maslo za premaz
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
skutno testo
- 250 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 250 g masla
nadev
- 500 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, fige, itd.)
- 40 g bučnih semen
- 2 zreli banani
- sok 1 limone
- sok 1 pomaranče
- mleti cimet
- razpuščeno maslo za premaz
Postopek
Vse sestavine za testo damo v primerno posodo, dodamo na koščke narezano maslo in hitro ročno zgnetemo v testo, ga pokrijemo in postavimo v hladilnik (najbolje je, če testo pripravimo prejšnji dan, na hladnem pa je lahko tudi dva do tri dni – potem se pri peki lepše dvigne).
Nadev pripravimo tako, da suho sadje narežemo na drobne kocke ali trakce, bučna semena grobo nasekljamo, banane zmečkamo z vilicami in pokapamo z limonovim in pomarančnim sokom; vse sestavine premešamo in dodamo malo cimeta.
Dobro ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini 2 do 3 mm debelo v pravokotnik (dolžina naj ustreza velikosti pekača). Premažemo ga z maslom in na testo razporedimo nadev. Testo ob straneh zavihamo navznoter, zvijemo v zavitek in ga tudi na zunanji strani namažemo z maslom. Zavitek s suhim sadjem pečemo 20 do 25 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C.