Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznična torta z maskarponejem in mandljevim likerjem

Praznična torta z maskarponejem in mandljevim likerjem

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 16 kosov (tortni model premera 24 cm)
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Praznicna torta z maskarponejem A

Sestavine

biskvit

  • 4 jajca
  • 20 dag sladkorja
  • 20 dag moke
  • 5 dag mletih mandljev
  • pol zavitka pecilnega praška
  • 0,8 dl olja
  • 0,8 dl vode

nadev

  • 25 dag maskarponeja
  • 4 dl stepene sladke smetane
  • 5 dag praška za kapučino z okusom čokolade
  • 3 žlice mandljevega likerja (amareto)
  • 2 lističa želatine
  • 2 dl vode
  • žlica sladkorja
  • 2 žlici mandljevega likerja za navlažitev biskvita

maslena krema

  • 25 dag masla ali margarine
  • 25 dag sladkorja v prahu
  • 1,2 dl vode
  • žlička limonovega soka

okras

  • 1,5 kg bele sladkorne mase
  • škrob
  • zelena in rdeča jedilna barva
  • zlata barva v prahu

glazura iz beljakov

  • 12 dag sladkorja v prahu
  • pol beljaka
  • 3 kapljice limonovega soka

Preberite tudi

Sestavine

biskvit

  • 4 jajca
  • 20 dag sladkorja
  • 20 dag moke
  • 5 dag mletih mandljev
  • pol zavitka pecilnega praška
  • 0,8 dl olja
  • 0,8 dl vode

nadev

  • 25 dag maskarponeja
  • 4 dl stepene sladke smetane
  • 5 dag praška za kapučino z okusom čokolade
  • 3 žlice mandljevega likerja (amareto)
  • 2 lističa želatine
  • 2 dl vode
  • žlica sladkorja
  • 2 žlici mandljevega likerja za navlažitev biskvita

maslena krema

  • 25 dag masla ali margarine
  • 25 dag sladkorja v prahu
  • 1,2 dl vode
  • žlička limonovega soka

okras

  • 1,5 kg bele sladkorne mase
  • škrob
  • zelena in rdeča jedilna barva
  • zlata barva v prahu

glazura iz beljakov

  • 12 dag sladkorja v prahu
  • pol beljaka
  • 3 kapljice limonovega soka

Postopek

1

Rumenjake 4 jajc ločimo od beljakov in jih s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo olje in vodo. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo zmešamo z mletimi mandlji, iz beljakov stepemo trd sneg. Oboje postopoma dodajamo rumenjakovi mešanici.

2

Biskvitno maso vlijemo v pomaščen in pomokan tortni model. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C od 35 do 40 minut. Biskvit ohladimo, vzamemo iz modla in trikrat prečno prerežemo.

3

Pripravimo še mandljev nadev tako, da maskarpone zmešamo s stepeno smetano in namočeno, ožeto in nad soparo raztopljeno želatino. Vmešamo še prašek za kapučino in mandljev liker.

4

Biskvite navlažimo s sladkorno mandljevo raztopino, nato pa premažemo z nadevom in torto sestavimo. Postavimo jo na kartonast podstavek v velikosti torte. Torto damo za nekaj časa v hladilnik.

5

Medtem pripravimo masleno kremo tako, da sladkor skuhamo v vodi z limonovim sokom do nitke (105 °C). Sirup ohladimo in nato med stalnim mešanjem počasi dodajamo maslo ali margarino. Mešamo tako dolgo, da se krema zgosti in speni. S kremo premažemo ohlajeno torto.

6

Sladkorno maso dobro pregnetemo, jo položimo na delovno površino, posuto s škrobom ali sladkorjem v prahu. Razvaljamo jo na debelino 3 mm, nato jo navijemo na valjar in jo z njegovo pomočjo položimo čez torto. Ob robovih lepo zgladimo in odvečno maso odrežemo. Nekaj mase pobarvamo z zeleno jedilno barvo, nekaj pa z rdečo. Obe razvaljamo in iz zelene z modelčkom naredimo listke, iz rdeče pa kroglice. Iz malo bele mase naredimo poljubne cvetlice in počakamo, da se posušijo, lahko pa jih tudi kupimo.

Praznicna torta z maskarponejem 1
7

Naredimo še glazuro iz beljakov tako, da beljak rahlo stepemo, nato pa mu po žlicah vmešamo presejani sladkor v prahu. Dodamo še limonov sok in narahlo premešamo, da dobimo gladko, ne preveč tekočo maso. Papirnati tulec napolnimo z maso in z njo okrasimo obod torte.

8

Okrasni vzorec prevlečemo še z zlato barvo v prahu, ki jo prej navlažimo s kapljico alkohola. Rože, listke in kroglice na torto prilepimo z vodo. Preden torto razrežemo, jo damo za nekaj časa na hladno.

Praznicna torta z maskarponejem 2

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.