
Sladka praznična drevesca
Sladka praznična drevesca

Sestavine
- 100 g masla, segretega na sobno temperaturo
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 srednje veliki jajci
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 3 žlice mleka
- 300 g presejanega sladkorja v prahu
- zelena jedilna barva
- čokoladne mrvice, sladkorne snežinke ali drobni pisani čokoladni bonboni za okras
- maslo za model
- 8 palčk za lizike ali tortice
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 100 g masla, segretega na sobno temperaturo
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 srednje veliki jajci
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 3 žlice mleka
- 300 g presejanega sladkorja v prahu
- zelena jedilna barva
- čokoladne mrvice, sladkorne snežinke ali drobni pisani čokoladni bonboni za okras
- maslo za model
- 8 palčk za lizike ali tortice
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte s premerom 20 cm namastimo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko.
Maslo damo skupaj s sladkorjem in vaniljevo aromo v skledo in mešamo, da dobimo kremasto zmes. V zmes ubijemo eno jajce, zmešamo, nato vanjo ubijemo še drugo jajce in ponovno zmešamo. Kakav in moko presejemo in ju skupaj z mlekom dodamo v skledo ter vse dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Maso z žlico nadevamo v model in jo z zadnjo stranjo žlice lepo zgladimo, da bo čim bolj ravna. Pečemo 20 minut ali tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo (na zobotrebcu naj bodo le drobtinice, ne pa mokro testo). Biskvit pustimo, da se v modlu na rešetki popolnoma ohladi.
Biskvit vzamemo iz modla in ga z nazobčanim nožem narežemo na 8 trikotnikov, kakor torto. Vsak trikotnik obrnemo tako, da je zaobljeni zunanji del obrnjen proti nam, in vanj skozi sredino zunanjega robu zapičimo palčko za tortice. Iz tortice naj gleda dovolj palčke, da jo bomo lahko prijeli v roke.
Jedilno barvo in sladkor v prahu zmešamo s toliko vode, da dobimo sladkorni obliv, ki je malce tekoč, vendar še vedno precej gost. Najprej ga poskusimo malo nakapati na košček papirja. Ostati mora v obliki ozkih trakov; ne sme se razliti po celem papirju.
Z oblivom okrasimo kolačke – lahko jih popolnoma pobarvamo ali pa jih okrasimo s črtami, da spominjajo na praznična drevesca. Okrasimo jih še s sladkornimi snežinkami in bonbončki, nato jih položimo na rešetko in pustimo, da se obliv posuši – to lahko traja nekaj ur. Okrašene kolačke lahko v škatli za piškote hranimo 2 dni, neokrašene pa lahko za največ 6 mesecev zamrznemo. Preden jih razrežemo in okrasimo, jih popolnoma odmrznemo.