
Sladka praznična drevesca
Sladka praznična drevesca

Sestavine
- 100 g masla, segretega na sobno temperaturo
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 srednje veliki jajci
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 3 žlice mleka
- 300 g presejanega sladkorja v prahu
- zelena jedilna barva
- čokoladne mrvice, sladkorne snežinke ali drobni pisani čokoladni bonboni za okras
- maslo za model
- 8 palčk za lizike ali tortice

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 100 g masla, segretega na sobno temperaturo
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 srednje veliki jajci
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 3 žlice mleka
- 300 g presejanega sladkorja v prahu
- zelena jedilna barva
- čokoladne mrvice, sladkorne snežinke ali drobni pisani čokoladni bonboni za okras
- maslo za model
- 8 palčk za lizike ali tortice
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte s premerom 20 cm namastimo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko.
Maslo damo skupaj s sladkorjem in vaniljevo aromo v skledo in mešamo, da dobimo kremasto zmes. V zmes ubijemo eno jajce, zmešamo, nato vanjo ubijemo še drugo jajce in ponovno zmešamo. Kakav in moko presejemo in ju skupaj z mlekom dodamo v skledo ter vse dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Maso z žlico nadevamo v model in jo z zadnjo stranjo žlice lepo zgladimo, da bo čim bolj ravna. Pečemo 20 minut ali tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo (na zobotrebcu naj bodo le drobtinice, ne pa mokro testo). Biskvit pustimo, da se v modlu na rešetki popolnoma ohladi.
Biskvit vzamemo iz modla in ga z nazobčanim nožem narežemo na 8 trikotnikov, kakor torto. Vsak trikotnik obrnemo tako, da je zaobljeni zunanji del obrnjen proti nam, in vanj skozi sredino zunanjega robu zapičimo palčko za tortice. Iz tortice naj gleda dovolj palčke, da jo bomo lahko prijeli v roke.
Jedilno barvo in sladkor v prahu zmešamo s toliko vode, da dobimo sladkorni obliv, ki je malce tekoč, vendar še vedno precej gost. Najprej ga poskusimo malo nakapati na košček papirja. Ostati mora v obliki ozkih trakov; ne sme se razliti po celem papirju.
Z oblivom okrasimo kolačke – lahko jih popolnoma pobarvamo ali pa jih okrasimo s črtami, da spominjajo na praznična drevesca. Okrasimo jih še s sladkornimi snežinkami in bonbončki, nato jih položimo na rešetko in pustimo, da se obliv posuši – to lahko traja nekaj ur. Okrašene kolačke lahko v škatli za piškote hranimo 2 dni, neokrašene pa lahko za največ 6 mesecev zamrznemo. Preden jih razrežemo in okrasimo, jih popolnoma odmrznemo.