
Praznična torta z brusnicami
Praznična torta z brusnicami

Sestavine
biskvit
- 6 dag sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 1 dl olja
- nastrgana lupina 1 limone
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 6 dag kristalnega sladkorja
- 15 dag moke
nadev
- 4 listi želatine
- 50 dag skute (20 %)
- sok 1 limone
- 20 dag sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
- 15 dag suhih brusnic
za okras
- naribani orehi
- orehova jedrca
- brusnice
- čokoladne zvezdice
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
biskvit
- 6 dag sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 1 dl olja
- nastrgana lupina 1 limone
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 6 dag kristalnega sladkorja
- 15 dag moke
nadev
- 4 listi želatine
- 50 dag skute (20 %)
- sok 1 limone
- 20 dag sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
- 15 dag suhih brusnic
za okras
- naribani orehi
- orehova jedrca
- brusnice
- čokoladne zvezdice
Postopek
Rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto zmešamo z oljem in sladkorjem v prahu. Dodamo limonino lupinico in vaniljin sladkor. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg. Rumenjakovo maso dodamo k snegu, na vse skupaj presejemo moko in s kuhalnico previdno zmešamo.
Tortni obroč ovijemo s papirjem za peko tako, da naredimo papirnato dno. Obroč položimo na pekač in napolnimo s pripravljeno maso. Površino testa lepo poravnamo, potem pa pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno štirideset minut. Pečeno tortno podlago vzamemo iz pečice, jo zvrnemo na delovno površino in pustimo, da se ohladi.
Želatino namočimo v hladni vodi. V skledi gladko zmešamo skuto z limonovim sokom in sladkorjem v prahu. Sladko smetano rahlo stepemo in jo z brusnicami vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v skutno maso.
Papir za peko odstranimo in tortno podlago vzamemo iz obroča; dvakrat jo prečno prerežemo. Oblate namažemo s kremo in jih sestavimo. Tudi obod in površino torte namažemo s kremo. Po obodu jo potresemo z naribanimi orehi, okrasimo pa z orehovimi jedrci, brusnicami in čokoladnimi zvezdicami.
Torto postavimo za tri ure v hladilnik; šele nato jo narežemo in ponudimo.