Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznična torta z brusnicami

Praznična torta z brusnicami

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 14 kosov (tortni obroč s premerom 24 cm)
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

biskvit

  • 6 dag sladkorja v prahu
  • 6 jajc
  • 1 dl olja
  • nastrgana lupina 1 limone
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 6 dag kristalnega sladkorja
  • 15 dag moke

nadev

  • 4 listi želatine
  • 50 dag skute (20 %)
  • sok 1 limone
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 15 dag suhih brusnic

za okras

  • naribani orehi
  • orehova jedrca
  • brusnice
  • čokoladne zvezdice

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

biskvit

  • 6 dag sladkorja v prahu
  • 6 jajc
  • 1 dl olja
  • nastrgana lupina 1 limone
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 6 dag kristalnega sladkorja
  • 15 dag moke

nadev

  • 4 listi želatine
  • 50 dag skute (20 %)
  • sok 1 limone
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 15 dag suhih brusnic

za okras

  • naribani orehi
  • orehova jedrca
  • brusnice
  • čokoladne zvezdice

Postopek

1

Rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto zmešamo z oljem in sladkorjem v prahu. Dodamo limonino lupinico in vaniljin sladkor. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg. Rumenjakovo maso dodamo k snegu, na vse skupaj presejemo moko in s kuhalnico previdno zmešamo.

2

Tortni obroč ovijemo s papirjem za peko tako, da naredimo papirnato dno. Obroč položimo na pekač in napolnimo s pripravljeno maso. Površino testa lepo poravnamo, potem pa pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno štirideset minut. Pečeno tortno podlago vzamemo iz pečice, jo zvrnemo na delovno površino in pustimo, da se ohladi.

3

Želatino namočimo v hladni vodi. V skledi gladko zmešamo skuto z limonovim sokom in sladkorjem v prahu. Sladko smetano rahlo stepemo in jo z brusnicami vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v skutno maso.

4

Papir za peko odstranimo in tortno podlago vzamemo iz obroča; dvakrat jo prečno prerežemo. Oblate namažemo s kremo in jih sestavimo. Tudi obod in površino torte namažemo s kremo. Po obodu jo potresemo z naribanimi orehi, okrasimo pa z orehovimi jedrci, brusnicami in čokoladnimi zvezdicami.

5

Torto postavimo za tri ure v hladilnik; šele nato jo narežemo in ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.