
Polentne rezine s sirom, slanino, gobami in paradižnikom
Polentne rezine s sirom, slanino, gobami in paradižnikom

Sestavine
polentne rezine
- 200 g koruznega zdroba
- pribl. 7,5 dl vode
- 100 g naribanega sira (vrsta sira po želji)
- nariban muškatni orešek
- 100 g sira (rezine za popeči)
obloga
- sol
- poper
- 100 g sezonskih gob
- kanček olja
- 1 drobna čebula
- poljubna zelišča
- 2–3 paradižniki
- 1 žlica masla
- drobno narezana bazilika
- 150 g mesnate slanine (drobne kocke)
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
polentne rezine
- 200 g koruznega zdroba
- pribl. 7,5 dl vode
- 100 g naribanega sira (vrsta sira po želji)
- nariban muškatni orešek
- 100 g sira (rezine za popeči)
obloga
- sol
- poper
- 100 g sezonskih gob
- kanček olja
- 1 drobna čebula
- poljubna zelišča
- 2–3 paradižniki
- 1 žlica masla
- drobno narezana bazilika
- 150 g mesnate slanine (drobne kocke)
Postopek
Koruzni z drob v sipamo med s talnim mešanjem v vrelo posoljeno vodo; med nenehnim mešanjem pustimo nabrekati na blagem ognju približno 35 minut (polenta se ne sme preveč zgostiti). Nato vmešamo vanjo nariban sir ter jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Polentno maso gladko namažemo na desko ali pekač in pustimo, da se ohladi.
Iz ohlajene polente izrežemo z obodcem za kekse okrogle rezine. Obložimo jih z rezinami sira, zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C 10 do 15 minut.
Medtem pripravimo oblogo. Gobe očistimo, drobno narežemo in na kančku olja prepražimo skupaj z nasekljano čebulo in polovično količino drobno sesekljanih zelišč; začinimo s soljo in poprom. Paradižnike blanširamo, olupimo, odstranimo semena, paradižnikovo meso pa narežemo na drobne kocke. Na vročem maslu jih na hitro pretresemo ter začinimo s soljo, poprom in baziliko. Posebej v ponvi na blagem ognju popražimo na kocke narezano slanino.
Polentne rezine serviramo na krožnike. Obložimo jih s slanino, gobicami in paradižnikom, poljubno okrasimo z zelišči in ponudimo.