Kaj boste skuhali danes?
Žepki s feto, slanino in sušenimi paradižniki
Žepki s feto, slanino in sušenimi paradižniki
Tile preprosti žepki so uspešnica vsake zabave!
Sestavine
testo
- 230 g moke
- 180 g zamrznjenega masla
- ščepec soli
nadev
- 10 rezin mesnate slanine
- 100 g sušenih paradižnikov, vloženih v olje
- 100 g sira feta
- šopek bazilike
- 1 jajce za premaz
- moka za delovno površino
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
testo
- 230 g moke
- 180 g zamrznjenega masla
- ščepec soli
nadev
- 10 rezin mesnate slanine
- 100 g sušenih paradižnikov, vloženih v olje
- 100 g sira feta
- šopek bazilike
- 1 jajce za premaz
- moka za delovno površino
Postopek
Najprej pripravimo testo. Moko s ščepcem soli presejemo v veliko posodo. Vanjo naribamo zamrznjeno maslo. Z nožem sestavine zmešamo, da so vsi koščki masla prekriti z moko. Prilijemo 1,5 dl hladne vode in zmešamo, da dobimo mehko testo, ki ga nato pregnetemo z rokami. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Slanino, sušene paradižnike in baziliko nasekljamo, sir zdrobimo in vse skupaj zmešamo. Testo razdelimo na dva dela. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej prvi del testa razvaljamo v obliko pravokotnika, velikosti 9 x 45 cm.
Polovico nadeva razporedimo po polovici razvaljanega testa, rob testa pa premažemo s stepenim jajcem. Testo preganemo in robove stisnemo. Ponovno premažemo z jajcem in narežemo na 3-centimetrske kose. Postopek ponovimo še z drugim delom testa. Žepke prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 15 do 20 minut.