
Žepki s feto, slanino in sušenimi paradižniki
Žepki s feto, slanino in sušenimi paradižniki

Tile preprosti žepki so uspešnica vsake zabave!
Sestavine
testo
- 230 g moke
- 180 g zamrznjenega masla
- ščepec soli
nadev
- 10 rezin mesnate slanine
- 100 g sušenih paradižnikov, vloženih v olje
- 100 g sira feta
- šopek bazilike
- 1 jajce za premaz
- moka za delovno površino

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
testo
- 230 g moke
- 180 g zamrznjenega masla
- ščepec soli
nadev
- 10 rezin mesnate slanine
- 100 g sušenih paradižnikov, vloženih v olje
- 100 g sira feta
- šopek bazilike
- 1 jajce za premaz
- moka za delovno površino
Postopek
Najprej pripravimo testo. Moko s ščepcem soli presejemo v veliko posodo. Vanjo naribamo zamrznjeno maslo. Z nožem sestavine zmešamo, da so vsi koščki masla prekriti z moko. Prilijemo 1,5 dl hladne vode in zmešamo, da dobimo mehko testo, ki ga nato pregnetemo z rokami. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Slanino, sušene paradižnike in baziliko nasekljamo, sir zdrobimo in vse skupaj zmešamo. Testo razdelimo na dva dela. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej prvi del testa razvaljamo v obliko pravokotnika, velikosti 9 x 45 cm.
Polovico nadeva razporedimo po polovici razvaljanega testa, rob testa pa premažemo s stepenim jajcem. Testo preganemo in robove stisnemo. Ponovno premažemo z jajcem in narežemo na 3-centimetrske kose. Postopek ponovimo še z drugim delom testa. Žepke prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 15 do 20 minut.