Kaj boste skuhali danes?
Harisa
Harisa
Sestavine
- 250 g suhih velikih rdečih čilijev
- 2 stroka česna
- 2 žlici mešanice začimb tébil w karwiya
- 1 zvrhana žlica soli
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 250 g suhih velikih rdečih čilijev
- 2 stroka česna
- 2 žlici mešanice začimb tébil w karwiya
- 1 zvrhana žlica soli
Postopek
Čilije na hitro splaknemo, jih razpremo in odstranimo semena in peclje. Zložimo jih na prt in pustimo dan ali dva, da se sušijo, nato jih zmeljemo v kuhinjskem strojčku. Dodamo česen, začimbe in sol, premešamo in maso še dvakrat zmeljemo, da dobimo gosto pasto, ki je koncentrirana harisa. Preložimo jo v kozarec in ga dobro zapremo.
Koncentrat harise lahko v hladilniku hranimo več let. Pri kuhi enolončnic lahko uporabimo koncentrat (¼ žličke za jed za 6 ljudi) ali pa ga razredčimo z vodo in oljčnim oljem, glede na to, kako pekočo hariso želimo. Iz koncentrata lahko dobimo 4-kratno količino harise, kakršna se kot začimba uporablja v receptih.
Nasvet
V tem receptu lahko mešanico začimb tébil w karwiya nadomestimo z 2 žlicama mletega koriandra in 2 žlicama mlete kumine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom