
Pirožki
Pirožki

Sestavine
nadev
- 1 žlica sončničnega olja
- 150 g kislega zelja
- 150 g mladega koničastega zelja
hrustljava šalotka
- 2 šalotki
- moka za potresanje
- rastlinsko olje za cvrenje
testo
- 1 veliko jajce
- ½ žlice rastlinskega olja
- 350 g moke
zabela
- 45 g masla
- 0,6 dl kisle smetane
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska, goveja, jagnječja in celo veganska "pečenka" za obiske, ki ne jedo mesa.

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
nadev
- 1 žlica sončničnega olja
- 150 g kislega zelja
- 150 g mladega koničastega zelja
hrustljava šalotka
- 2 šalotki
- moka za potresanje
- rastlinsko olje za cvrenje
testo
- 1 veliko jajce
- ½ žlice rastlinskega olja
- 350 g moke
zabela
- 45 g masla
- 0,6 dl kisle smetane
Postopek
Najprej ocvremo šalotki, ki smo ju narezali na tanke kolobarje. Olje v kozici segrejemo do 180 °C (kocka kruha mora v njem v 15 sekundah postati zlato rjava). Kolobarje šalotke povaljamo v malo moke in jih cvremo 1 minuto oziroma tako dolgo, da postanejo zlato rjavi in hrustljavi. Polagamo jih na papirnato brisačo, da se odcedijo. (Lahko jih ocvremo do 2 dni prej in ohlajene shranimo v nepredušno zaprti posodi.)

Pripravimo nadev. Šalotki drobno sesekljamo. V srednje veliki teflonski ponvi segrejemo olje in pri nizki do srednje visoki temperaturi šalotki pražimo 10 minut, da začneta dobivati rumeno barvo.

Dodamo drobno nasekljano kislo zelje in tanko narezano presno zelje ter pražimo 5 do 10 minut, da se presno zelje zmehča. Pokusimo in po potrebi dosolimo. Stresemo v skledo in pustimo, da se povsem ohladi.

Zamesimo testo. Razžvrkljano jajce zmešamo z oljem in 1,25 dl vode, nato postopoma dodajamo moko; mesimo z rokami na dobro pomokani površini, dokler se nam testo ne preneha lepiti na roke in dobimo čvrsto, elastično kepo. Zavijemo jo v prozorno kuhinjsko folijo in damo počivat v hladilnik vsaj za pol ure, lahko pa tudi čez noč.

Delovno površino obilno potresemo z moko. Testo razvaljamo na 3 mm debelo; dobili bomo krog s premerom 40 cm ali več.

Z modelčkom za izrezovanje piškotov, ki ima premer 9 cm, iz testa izrežemo kroge – dobiti bi jih morali približno 25. Obrezkov ne zavržemo, ampak jih skuhamo skupaj s pirožki, saj bodo zabeljeni z maslom in kislo smetano prav tako teknili.

Pripravimo si pladenj, krepko potresen z moko. Na sredo vsakega testenega kroga položimo za žličko nadeva. Krog vzamemo v roko, testo prepognemo čez nadev, da dobimo polkrog, in ob robu s prsti stisnemo obe plasti, da se sprimeta. Tako narejene pirožke polagamo na pomokani pladenj; pazimo, da se med seboj ne dotikajo.

V veliki kozici zavremo osoljeno vodo, v katero pazljivo spuščamo pirožke. Kuhajo naj se 2 minuti oziroma dokler ne splavajo na površino.

Odcedimo in postrežemo zabeljene z maslom in kislo smetano. Tik pred serviranjem jih potresemo s hrustljavo ocvrto šalotko.
