
Musaka iz kislega zelja
Povrnimo si moči
Musaka iz kislega zelja
Povrnimo si moči

Sestavine
- 1 kg narezanega kislega zelja
- 600 g mešanega mletega mesa
- 150 g riža
- 2 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 velika čebula
- olje za praženje in pekač
- sol
- poper
- nekaj rezin mesnate slanine
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 1 kg narezanega kislega zelja
- 600 g mešanega mletega mesa
- 150 g riža
- 2 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 velika čebula
- olje za praženje in pekač
- sol
- poper
- nekaj rezin mesnate slanine
Postopek
Riž skuhamo v osoljeni vodi. Čebulo sesekljamo in jo v kozici popražimo na malo olja. Dodamo meso in ga ob stalnem mešanju rahlo popražimo, le toliko, da spremeni barvo in se zrahlja. Solimo in popramo.
Kislo zelje popražimo na malo olja. V namaščen pekač naložimo tretjino zelja, površino poravnamo in jo prekrijemo s polovico riža, na riž pa razporedimo polovico mesa. Prekrijemo z drugo tretjino zelja, ponovimo plasti riža in mesa in na vrh razporedimo zadnjo tretjino zelja.
Zmešamo jajce in kislo smetano ter prelijemo po vrhu musake. Obložimo z rezinami slanine in pečemo v pečici, ogreti na 190 °C, 20 do 30 minut.
Nasvet
Kislo zelje po živahni silvestrski noči še kako prija. Zelje, ki so ga v zgodovini pogosto šteli za zdravilo, ima namreč zelo veliko vitaminov in mineralov. Pri kisanju v njem nastane kar precej holina, ki sodeluje pri presnavljanju maščob in znižuje raven trigliceridov, bakterije mlečne kisline pa spodbujajo prebavo in obnavljajo črevesno sluznico. Tako blagodejno je, da bi ga lahko prodajali v lekarnah! Kislo zelje tudi krepi koncentracijo in spomin ter spodbuja dobro voljo in vedrino – in kaj je lepšega, kot v novo leto vstopiti z zvrhano mero vedrine! Zelo koristna je tudi zelnica, ker vsebuje dobre mlečnokislinske bakterije in vse vitamine, ki se sicer pri kuhanju uničijo.
Nasvet
Več o podobni jedi preberite tukaj: