© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Musaka iz kislega zelja

Povrnimo si moči

Musaka iz kislega zelja

Povrnimo si moči

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
musaka iz kislega zelja

Sestavine

  • 1 kg narezanega kislega zelja
  • 600 g mešanega mletega mesa
  • 150 g riža
  • 2 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 velika čebula
  • olje za praženje in pekač
  • sol
  • poper
  • nekaj rezin mesnate slanine
palacinke

To je skivnost popolnih palačink

Se še spomnite tekmovanj iz otroštva, kdo poje največ palačink? Čeprav imamo še vedno radi stare dobre, zvite z marmelado ali čokoladno-lešnikovim namazom, imajo palačinke tisoč obrazov.

Sestavine

  • 1 kg narezanega kislega zelja
  • 600 g mešanega mletega mesa
  • 150 g riža
  • 2 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 velika čebula
  • olje za praženje in pekač
  • sol
  • poper
  • nekaj rezin mesnate slanine

Postopek

1

Riž skuhamo v osoljeni vodi. Čebulo sesekljamo in jo v kozici popražimo na malo olja. Dodamo meso in ga ob stalnem mešanju rahlo popražimo, le toliko, da spremeni barvo in se zrahlja. Solimo in popramo.

2

Kislo zelje popražimo na malo olja. V namaščen pekač naložimo tretjino zelja, površino poravnamo in jo prekrijemo s polovico riža, na riž pa razporedimo polovico mesa. Prekrijemo z drugo tretjino zelja, ponovimo plasti riža in mesa in na vrh razporedimo zadnjo tretjino zelja.

3

Zmešamo jajce in kislo smetano ter prelijemo po vrhu musake. Obložimo z rezinami slanine in pečemo v pečici, ogreti na 190 °C, 20 do 30 minut.

Nasvet

Kislo zelje po živahni silvestrski noči še kako prija. Zelje, ki so ga v zgodovini pogosto šteli za zdravilo, ima namreč zelo veliko vitaminov in mineralov. Pri kisanju v njem nastane kar precej holina, ki sodeluje pri presnavljanju maščob in znižuje raven trigliceridov, bakterije mlečne kisline pa spodbujajo prebavo in obnavljajo črevesno sluznico. Tako blagodejno je, da bi ga lahko prodajali v lekarnah! Kislo zelje tudi krepi koncentracijo in spomin ter spodbuja dobro voljo in vedrino – in kaj je lepšega, kot v novo leto vstopiti z zvrhano mero vedrine! Zelo koristna je tudi zelnica, ker vsebuje dobre mlečnokislinske bakterije in vse vitamine, ki se sicer pri kuhanju uničijo.

Nasvet

Več o podobni jedi preberite tukaj:

Priljubljeni recepti

Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju

Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico

1 h
Enostavno

Poširani fileji morskega lista z olivnim namazom v paradižnikovi omaki

Nežna riba z aromatično spremljavo

20 min
Enostavno

Sardele s koromačevo solato po sicilijansko

Sardele, ki so odlične pečene na žaru, v vsak obrok vnesejo okus po poletju in se krasno podajo k hrustljavi solati.

30 min
Enostavno

Lepljivi kipniki z datlji

Kipnik z bogatim okusom po datljih in slastnim prelivom

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.