
Kaj boste skuhali danes?
Musaka iz kislega zelja
Povrnimo si moči
Musaka iz kislega zelja
Povrnimo si moči

Sestavine
- 1 kg narezanega kislega zelja
- 600 g mešanega mletega mesa
- 150 g riža
- 2 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 velika čebula
- olje za praženje in pekač
- sol
- poper
- nekaj rezin mesnate slanine

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Sestavine
- 1 kg narezanega kislega zelja
- 600 g mešanega mletega mesa
- 150 g riža
- 2 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 velika čebula
- olje za praženje in pekač
- sol
- poper
- nekaj rezin mesnate slanine
Postopek
Riž skuhamo v osoljeni vodi. Čebulo sesekljamo in jo v kozici popražimo na malo olja. Dodamo meso in ga ob stalnem mešanju rahlo popražimo, le toliko, da spremeni barvo in se zrahlja. Solimo in popramo.
Kislo zelje popražimo na malo olja. V namaščen pekač naložimo tretjino zelja, površino poravnamo in jo prekrijemo s polovico riža, na riž pa razporedimo polovico mesa. Prekrijemo z drugo tretjino zelja, ponovimo plasti riža in mesa in na vrh razporedimo zadnjo tretjino zelja.
Zmešamo jajce in kislo smetano ter prelijemo po vrhu musake. Obložimo z rezinami slanine in pečemo v pečici, ogreti na 190 °C, 20 do 30 minut.
Nasvet
Kislo zelje po živahni silvestrski noči še kako prija. Zelje, ki so ga v zgodovini pogosto šteli za zdravilo, ima namreč zelo veliko vitaminov in mineralov. Pri kisanju v njem nastane kar precej holina, ki sodeluje pri presnavljanju maščob in znižuje raven trigliceridov, bakterije mlečne kisline pa spodbujajo prebavo in obnavljajo črevesno sluznico. Tako blagodejno je, da bi ga lahko prodajali v lekarnah! Kislo zelje tudi krepi koncentracijo in spomin ter spodbuja dobro voljo in vedrino – in kaj je lepšega, kot v novo leto vstopiti z zvrhano mero vedrine! Zelo koristna je tudi zelnica, ker vsebuje dobre mlečnokislinske bakterije in vse vitamine, ki se sicer pri kuhanju uničijo.
Nasvet
Več o podobni jedi preberite tukaj:
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!
Hitri špageti s paradižnikovo omako z artičokami
Snežene kepe s kakijevo kremo
Snežene kepe bomo tokrat za spremembo popestrili z okusnimi in barvitimi kakiji.