
Biftek na žaru z oblogo iz jurčkov
Kadar ni steaka, pa so takole pripravljeni jurčki odlični tudi na opečenem kruhu!
Biftek na žaru z oblogo iz jurčkov
Kadar ni steaka, pa so takole pripravljeni jurčki odlični tudi na opečenem kruhu!

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 steaka (vsak po 150 g)
obloga
- 25 g masla
- 100 g svežih jurčkov
- 1 nasekljan strok česna
- 0,5 dl belega vina
- manjša pest mešanih zelišč: peteršilj, drobnjak, pehtran
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche
- 1 rumenjak
- 25 g naribanega parmezana

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 steaka (vsak po 150 g)
obloga
- 25 g masla
- 100 g svežih jurčkov
- 1 nasekljan strok česna
- 0,5 dl belega vina
- manjša pest mešanih zelišč: peteršilj, drobnjak, pehtran
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche
- 1 rumenjak
- 25 g naribanega parmezana
Postopek
Najprej pripravimo oblogo. Jurčke očistimo in jih na tanko narežemo. Zeliščem osmukamo liste in jih drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo maslo, da se začne peniti in na njem 4 minute pražimo jurčke, da se zmehčajo. Dodamo česen, pražimo še kakšno minuto, zalijemo z vinom in kuhljamo, da vsa tekočina izpari. Stresemo v skledo in zmešamo s preostalimi sestavinami za oblogo.
V pečici segrejemo žar. V ponvi močno segrejemo olje tako, da se začne že skoraj kaditi in steaka na vsaki strani pečemo po 1 minuto, da dobro porjavita; tako dobimo manj pečen zrezek. Na steaka razporedimo oblogo in vse skupaj za 3 do 4 minute postavimo pod žar, da dobi obloga zlato rjavo barvo in zabrbota. Steaka razporedimo na krožnika in postrežemo s solato.