
Biftek na žaru z oblogo iz jurčkov
Kadar ni steaka, pa so takole pripravljeni jurčki odlični tudi na opečenem kruhu!
Biftek na žaru z oblogo iz jurčkov
Kadar ni steaka, pa so takole pripravljeni jurčki odlični tudi na opečenem kruhu!

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 steaka (vsak po 150 g)
obloga
- 25 g masla
- 100 g svežih jurčkov
- 1 nasekljan strok česna
- 0,5 dl belega vina
- manjša pest mešanih zelišč: peteršilj, drobnjak, pehtran
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche
- 1 rumenjak
- 25 g naribanega parmezana
Preberite tudi

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 steaka (vsak po 150 g)
obloga
- 25 g masla
- 100 g svežih jurčkov
- 1 nasekljan strok česna
- 0,5 dl belega vina
- manjša pest mešanih zelišč: peteršilj, drobnjak, pehtran
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche
- 1 rumenjak
- 25 g naribanega parmezana
Postopek
Najprej pripravimo oblogo. Jurčke očistimo in jih na tanko narežemo. Zeliščem osmukamo liste in jih drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo maslo, da se začne peniti in na njem 4 minute pražimo jurčke, da se zmehčajo. Dodamo česen, pražimo še kakšno minuto, zalijemo z vinom in kuhljamo, da vsa tekočina izpari. Stresemo v skledo in zmešamo s preostalimi sestavinami za oblogo.
V pečici segrejemo žar. V ponvi močno segrejemo olje tako, da se začne že skoraj kaditi in steaka na vsaki strani pečemo po 1 minuto, da dobro porjavita; tako dobimo manj pečen zrezek. Na steaka razporedimo oblogo in vse skupaj za 3 do 4 minute postavimo pod žar, da dobi obloga zlato rjavo barvo in zabrbota. Steaka razporedimo na krožnika in postrežemo s solato.