
Kremna juha z gozdnimi gobami
Dišeča jesenska juhica za tiste z gobarsko srečo
Kremna juha z gozdnimi gobami
Dišeča jesenska juhica za tiste z gobarsko srečo

Sestavine
- 25 g suhih jurčkov
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- vejice timijana
- 400 g mešanih gozdnih gob
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane
- 1 dl smetane za kuhanje
- 4 rezine belega kruha (pribl. 100 g)
- sol
- poper
- drobnjak in tartufovo olje, ko postrežemo
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 25 g suhih jurčkov
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- vejice timijana
- 400 g mešanih gozdnih gob
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane
- 1 dl smetane za kuhanje
- 4 rezine belega kruha (pribl. 100 g)
- sol
- poper
- drobnjak in tartufovo olje, ko postrežemo
Postopek
Suhe jurčke prelijemo s toliko vrele vode, da so pokriti. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, česen pa narežemo na rezinice. V ponvi segrejemo polovico masla in na njem nežno pražimo čebulo, česen in timijan približno 5 minut, da se čebula in česen zmehčata in začneta rjaveti.
Gozdne gobe očistimo in narežemo, če so velike. Jurčke odcedimo, tekočino prihranimo. K čebuli dodamo odcejene jurčke in gozdne gobe ter pražimo 5 minut, da se gobe nekoliko zmehčajo. Nato dolijemo jušno osnovo in prihranjeno tekočino od jurčkov, solimo in popramo, zavremo in kuhljamo 20 minut. Vmešamo obe smetani in kuhljamo še nekaj minut. Juho odstavimo, zmešamo s paličnim mešalnikom in po želji tudi precedimo.
Kruh narežemo na kocke. V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo kruhove kocke in jih pražimo do zlato rjave barve. Odložimo jih na kuhinjski papir, da se razmastijo. Pred postrežbo juho po želji še enkrat spenimo s paličnim mešalnikom, naložimo v krožnike, potresemo z narezanim drobnjakom in kruhovimi kockami ter pokapljamo s tartufovim oljem.