
Kremna juha z gozdnimi gobami
Dišeča jesenska juhica za tiste z gobarsko srečo
Kremna juha z gozdnimi gobami
Dišeča jesenska juhica za tiste z gobarsko srečo

Sestavine
- 25 g suhih jurčkov
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- vejice timijana
- 400 g mešanih gozdnih gob
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane
- 1 dl smetane za kuhanje
- 4 rezine belega kruha (pribl. 100 g)
- sol
- poper
- drobnjak in tartufovo olje, ko postrežemo
Preberite tudi

Pomladni čupavci: kokosove kocke z marmelado
Dobri stari čupavci, tokrat v pomladni preobleki. Sočen biskvit, limonova krema, marmelada in pri čupavcih nepogrešljivi kokos

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.
Sestavine
- 25 g suhih jurčkov
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- vejice timijana
- 400 g mešanih gozdnih gob
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane
- 1 dl smetane za kuhanje
- 4 rezine belega kruha (pribl. 100 g)
- sol
- poper
- drobnjak in tartufovo olje, ko postrežemo
Postopek
Suhe jurčke prelijemo s toliko vrele vode, da so pokriti. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, česen pa narežemo na rezinice. V ponvi segrejemo polovico masla in na njem nežno pražimo čebulo, česen in timijan približno 5 minut, da se čebula in česen zmehčata in začneta rjaveti.
Gozdne gobe očistimo in narežemo, če so velike. Jurčke odcedimo, tekočino prihranimo. K čebuli dodamo odcejene jurčke in gozdne gobe ter pražimo 5 minut, da se gobe nekoliko zmehčajo. Nato dolijemo jušno osnovo in prihranjeno tekočino od jurčkov, solimo in popramo, zavremo in kuhljamo 20 minut. Vmešamo obe smetani in kuhljamo še nekaj minut. Juho odstavimo, zmešamo s paličnim mešalnikom in po želji tudi precedimo.
Kruh narežemo na kocke. V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo kruhove kocke in jih pražimo do zlato rjave barve. Odložimo jih na kuhinjski papir, da se razmastijo. Pred postrežbo juho po želji še enkrat spenimo s paličnim mešalnikom, naložimo v krožnike, potresemo z narezanim drobnjakom in kruhovimi kockami ter pokapljamo s tartufovim oljem.