
Sestavine
- 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
- 1 žlica masla
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici sladkorja
nadev
- 5 jajc
- 1 skodelica (2 dl) sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja
- 250 g grškega jogurta
- drobno naribana lupina 2 pomaranč
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 2 žlici žganja metaksa
- ½ skodelice rozin
preliv
- 1,5 skodelice sladkorja
- 1,5 skodelice vode
- sok 2 sočnih pomaranč
- lupina 1 pomaranče

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
- 1 žlica masla
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici sladkorja
nadev
- 5 jajc
- 1 skodelica (2 dl) sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja
- 250 g grškega jogurta
- drobno naribana lupina 2 pomaranč
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 2 žlici žganja metaksa
- ½ skodelice rozin
preliv
- 1,5 skodelice sladkorja
- 1,5 skodelice vode
- sok 2 sočnih pomaranč
- lupina 1 pomaranče
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Žličko cimeta primešamo dvema žlicama sladkorja, maslo stopimo. Dve tretjini listov testa premažemo s stopljenim maslom, jih zmečkamo in položimo drugega poleg drugega v namaščen pekač, posujemo z mešanico sladkorja in cimeta, prestavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.
Nadev pripravimo tako, da v globlji posodi z ročnim mešalnikom penasto zmešamo jajca s sladkorjem, dodamo preostale sestavine in ponovno premešamo. Na koncu dodamo še žganje metaksa in rozine.
Preostale liste testa raztrgamo na manjše kose in jih vmešamo v pripravljeno maso za nadev. Nadev prelijemo po pečenem testu, pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 30 minut.
Preliv pripravimo tako, da damo vse sestavine v posodo in jih zakuhamo. Preliv ohladimo in z njim prelijemo še toplo pito. Če je pita že ohlajena, jo prelijemo z vročim sirupom.