
Sestavine
- 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
- 1 žlica masla
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici sladkorja
nadev
- 5 jajc
- 1 skodelica (2 dl) sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja
- 250 g grškega jogurta
- drobno naribana lupina 2 pomaranč
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 2 žlici žganja metaksa
- ½ skodelice rozin
preliv
- 1,5 skodelice sladkorja
- 1,5 skodelice vode
- sok 2 sočnih pomaranč
- lupina 1 pomaranče
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
- 1 žlica masla
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici sladkorja
nadev
- 5 jajc
- 1 skodelica (2 dl) sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja
- 250 g grškega jogurta
- drobno naribana lupina 2 pomaranč
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 2 žlici žganja metaksa
- ½ skodelice rozin
preliv
- 1,5 skodelice sladkorja
- 1,5 skodelice vode
- sok 2 sočnih pomaranč
- lupina 1 pomaranče
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Žličko cimeta primešamo dvema žlicama sladkorja, maslo stopimo. Dve tretjini listov testa premažemo s stopljenim maslom, jih zmečkamo in položimo drugega poleg drugega v namaščen pekač, posujemo z mešanico sladkorja in cimeta, prestavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.
Nadev pripravimo tako, da v globlji posodi z ročnim mešalnikom penasto zmešamo jajca s sladkorjem, dodamo preostale sestavine in ponovno premešamo. Na koncu dodamo še žganje metaksa in rozine.
Preostale liste testa raztrgamo na manjše kose in jih vmešamo v pripravljeno maso za nadev. Nadev prelijemo po pečenem testu, pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 30 minut.
Preliv pripravimo tako, da damo vse sestavine v posodo in jih zakuhamo. Preliv ohladimo in z njim prelijemo še toplo pito. Če je pita že ohlajena, jo prelijemo z vročim sirupom.