
Sestavine
- 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
- 1 žlica masla
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici sladkorja
nadev
- 5 jajc
- 1 skodelica (2 dl) sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja
- 250 g grškega jogurta
- drobno naribana lupina 2 pomaranč
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 2 žlici žganja metaksa
- ½ skodelice rozin
preliv
- 1,5 skodelice sladkorja
- 1,5 skodelice vode
- sok 2 sočnih pomaranč
- lupina 1 pomaranče
Preberite tudi

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!
Sestavine
- 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
- 1 žlica masla
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici sladkorja
nadev
- 5 jajc
- 1 skodelica (2 dl) sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja
- 250 g grškega jogurta
- drobno naribana lupina 2 pomaranč
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 2 žlici žganja metaksa
- ½ skodelice rozin
preliv
- 1,5 skodelice sladkorja
- 1,5 skodelice vode
- sok 2 sočnih pomaranč
- lupina 1 pomaranče
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Žličko cimeta primešamo dvema žlicama sladkorja, maslo stopimo. Dve tretjini listov testa premažemo s stopljenim maslom, jih zmečkamo in položimo drugega poleg drugega v namaščen pekač, posujemo z mešanico sladkorja in cimeta, prestavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.
Nadev pripravimo tako, da v globlji posodi z ročnim mešalnikom penasto zmešamo jajca s sladkorjem, dodamo preostale sestavine in ponovno premešamo. Na koncu dodamo še žganje metaksa in rozine.
Preostale liste testa raztrgamo na manjše kose in jih vmešamo v pripravljeno maso za nadev. Nadev prelijemo po pečenem testu, pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 30 minut.
Preliv pripravimo tako, da damo vse sestavine v posodo in jih zakuhamo. Preliv ohladimo in z njim prelijemo še toplo pito. Če je pita že ohlajena, jo prelijemo z vročim sirupom.