
Pilav z bučo, gobami in gorgonzolo
Pilav z bučo, gobami in gorgonzolo

Sestavine
- 200 g maslene buče
- 1 velika čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlička repičnega olja
- 150 g majhnih šampinjonov
- 125 g riža basmati
- 7 dl zelenjavne jušne osnove
- 10 suhih gob
- 2 žlički svežega žajblja
- šopek peteršilja
- 40 g gorgonzole
- črni poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 200 g maslene buče
- 1 velika čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlička repičnega olja
- 150 g majhnih šampinjonov
- 125 g riža basmati
- 7 dl zelenjavne jušne osnove
- 10 suhih gob
- 2 žlički svežega žajblja
- šopek peteršilja
- 40 g gorgonzole
- črni poper
Postopek
Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Čebulo razpolovimo in narežemo na rezance, česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter pražimo 5 minut. Česnu in čebuli primešamo bučo in gobe ter pražimo še nekaj minut. Vmešamo še riž in prilijemo jušno osnovo. Vse dobro premešamo, dodamo nasekljane suhe gobe, nasekljan žajbelj in stebla peteršilja (lističe prihranimo). Kozico pokrijemo s pokrovko in na nizki temperaturi kuhamo 35 do 40 minut, da se riž zmehča – proti koncu pokusimo in po potrebi prilijemo še malo vode (če je riž vsrkal vso juho). Če je tekočine še veliko, pa kozico odkrijemo in kuhamo dodatnih 5 do 10 minut.
Kozico odstavimo s štedilnika, v jed vmešamo nasekljane listke peteršilja in nadrobljen sir. Začinimo s črnim poprom in pustimo, da pilav 5 minut počiva, nato ga postrežemo.