
Riž z divjimi gobami, skuto, rožmarinom in timijanom
Rižota z gobami bo odlična tudi s suhimi jurčki
Riž z divjimi gobami, skuto, rožmarinom in timijanom
Rižota z gobami bo odlična tudi s suhimi jurčki

Sestavine
- 15 g suhih jurčkov
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica zelenjavne jušne osnove v prahu
- 1 žlica repičnega olja
- 1 velika čebula
- 200 g drobnih šampinjonov
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 1 žlička nasekljanega rožmarina
- 3 stroki česna
- črni poper
- 170 g rjavega riža basmati
- 1 manjši por
- 50 g rikote
- 15 g drobno naribanega zorjenega sira (npr. parmezana, ovčjega …)
- peteršilj, ko postrežemo

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 15 g suhih jurčkov
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica zelenjavne jušne osnove v prahu
- 1 žlica repičnega olja
- 1 velika čebula
- 200 g drobnih šampinjonov
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 1 žlička nasekljanega rožmarina
- 3 stroki česna
- črni poper
- 170 g rjavega riža basmati
- 1 manjši por
- 50 g rikote
- 15 g drobno naribanega zorjenega sira (npr. parmezana, ovčjega …)
- peteršilj, ko postrežemo
Postopek
Suhe jurčke prelijemo z 8 dl vrele vode. Primešamo balzamični kis in jušno osnovo v prahu ter pustimo, da se namakajo.
V velikem voku ali ponvi segrejemo olje in na njem pražimo drobno nasekljano čebulo 8 minut, da se zmehča in zlato rjavo obarva. Dodamo šampinjone, timijan, rožmarin, na rezinice narezan česen in črni poper ter kuhamo 5 minut in medtem občasno pomešamo. Prilijemo suhe jurčke s tekočino vred, nato pa dodamo še riž in por, ki smo ga očistili in narezali na rezine.
Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 30 minut, da riž vsrka tekočino in je mehak, a še vedno oreškast. Odstavimo in vmešamo skuto ter nariban sir. Posujemo s lističi peteršilja in postrežemo.