
Rižota s hruško, gorgonzolo in orehi
Rižota s hruško, gorgonzolo in orehi

Sestavine
- 300 g riža za rižote
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g blage gorgonzole
- 1 hruška
- 1 manjša čebula
- 50 g orehovih jedrc
- 50 g akacijevega medu
- 30 g masla
- 100 g naribanega parmezana
- 5 dl vina traminec
- ekstra deviško oljčno olje (lahko je aromatizirano s čebulo)
- sol
- črni poper

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 300 g riža za rižote
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g blage gorgonzole
- 1 hruška
- 1 manjša čebula
- 50 g orehovih jedrc
- 50 g akacijevega medu
- 30 g masla
- 100 g naribanega parmezana
- 5 dl vina traminec
- ekstra deviško oljčno olje (lahko je aromatizirano s čebulo)
- sol
- črni poper
Postopek
V kozici segrejemo med, dodamo vino in kuhamo približno 15 minut, da dobimo gosto karamelno tekočino. Orehova jedrca stremo. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.
V segreti ponvi na oljčnem olju popražimo čebulo, nato pa dodamo riž in ga na hitro posteklenimo. Dodamo zajemalko jušne osnove in pustimo, da riž popije vso tekočino. Postopek ponavljamo in tako riž kuhamo 10 minut. Dodamo nadrobljeno gorgonzolo in olupljeno, na manjše kocke razrezano hruško. Kuhamo še približno 5 minut in po potrebi dodajamo jušno osnovo. Solimo in popramo, odstavimo z ognja ter vmešamo maslo in nariban parmezan.
Rižoto porazdelimo na 4 ogrete krožnike, jo posujemo s strtimi orehi in poškropimo s pripravljeno polivko iz vina in medu. Okrasimo lahko s kosom suhe hruške in parmezanom.