
Rižota s hruško, gorgonzolo in orehi
Rižota s hruško, gorgonzolo in orehi

Sestavine
- 300 g riža za rižote
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g blage gorgonzole
- 1 hruška
- 1 manjša čebula
- 50 g orehovih jedrc
- 50 g akacijevega medu
- 30 g masla
- 100 g naribanega parmezana
- 5 dl vina traminec
- ekstra deviško oljčno olje (lahko je aromatizirano s čebulo)
- sol
- črni poper
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 300 g riža za rižote
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g blage gorgonzole
- 1 hruška
- 1 manjša čebula
- 50 g orehovih jedrc
- 50 g akacijevega medu
- 30 g masla
- 100 g naribanega parmezana
- 5 dl vina traminec
- ekstra deviško oljčno olje (lahko je aromatizirano s čebulo)
- sol
- črni poper
Postopek
V kozici segrejemo med, dodamo vino in kuhamo približno 15 minut, da dobimo gosto karamelno tekočino. Orehova jedrca stremo. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.
V segreti ponvi na oljčnem olju popražimo čebulo, nato pa dodamo riž in ga na hitro posteklenimo. Dodamo zajemalko jušne osnove in pustimo, da riž popije vso tekočino. Postopek ponavljamo in tako riž kuhamo 10 minut. Dodamo nadrobljeno gorgonzolo in olupljeno, na manjše kocke razrezano hruško. Kuhamo še približno 5 minut in po potrebi dodajamo jušno osnovo. Solimo in popramo, odstavimo z ognja ter vmešamo maslo in nariban parmezan.
Rižoto porazdelimo na 4 ogrete krožnike, jo posujemo s strtimi orehi in poškropimo s pripravljeno polivko iz vina in medu. Okrasimo lahko s kosom suhe hruške in parmezanom.