Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota s hruško, gorgonzolo in orehi

Rižota s hruško, gorgonzolo in orehi

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 300 g riža za rižote
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 g blage gorgonzole
  • 1 hruška
  • 1 manjša čebula
  • 50 g orehovih jedrc
  • 50 g akacijevega medu
  • 30 g masla
  • 100 g naribanega parmezana
  • 5 dl vina traminec
  • ekstra deviško oljčno olje (lahko je aromatizirano s čebulo)
  • sol
  • črni poper

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 300 g riža za rižote
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 g blage gorgonzole
  • 1 hruška
  • 1 manjša čebula
  • 50 g orehovih jedrc
  • 50 g akacijevega medu
  • 30 g masla
  • 100 g naribanega parmezana
  • 5 dl vina traminec
  • ekstra deviško oljčno olje (lahko je aromatizirano s čebulo)
  • sol
  • črni poper

Postopek

1

V kozici segrejemo med, dodamo vino in kuhamo približno 15 minut, da dobimo gosto karamelno tekočino. Orehova jedrca stremo. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.

2

V segreti ponvi na oljčnem olju popražimo čebulo, nato pa dodamo riž in ga na hitro posteklenimo. Dodamo zajemalko jušne osnove in pustimo, da riž popije vso tekočino. Postopek ponavljamo in tako riž kuhamo 10 minut. Dodamo nadrobljeno gorgonzolo in olupljeno, na manjše kocke razrezano hruško. Kuhamo še približno 5 minut in po potrebi dodajamo jušno osnovo. Solimo in popramo, odstavimo z ognja ter vmešamo maslo in nariban parmezan.

3

Rižoto porazdelimo na 4 ogrete krožnike, jo posujemo s strtimi orehi in poškropimo s pripravljeno polivko iz vina in medu. Okrasimo lahko s kosom suhe hruške in parmezanom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.