
Juha iz rdeče leče s čičerko in čilijem
Lečna juha, ki pogreje srce
Juha iz rdeče leče s čičerko in čilijem
Lečna juha, ki pogreje srce

Sestavine
- 2 žlički kuminovih semen (semena orientalske kumine)
- ščep zdrobljenega čilija
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 150 g oluščene rdeče leče
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g čičerke iz pločevinke
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- grški jogurt, ko postrežemo
- nekaj peteršiljevih listkov za okras
- kruh s hrustljavo skorjo

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 2 žlički kuminovih semen (semena orientalske kumine)
- ščep zdrobljenega čilija
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 150 g oluščene rdeče leče
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g čičerke iz pločevinke
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- grški jogurt, ko postrežemo
- nekaj peteršiljevih listkov za okras
- kruh s hrustljavo skorjo
Postopek
Veliko kozico segrejemo, vanjo damo kuminova semena in zdrobljen čili ter suho pražimo 1 minuto ali tako dolgo, da začnejo semena pokati in zadišijo. Dodamo olje, nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Vmešamo lečo, jušno osnovo ali vodo in paradižnik ter zavremo. Kuhamo 15 minut, da se leča zmehča.
Čičerko odcedimo in oplaknemo. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo grob pire, nato jo prelijemo nazaj v kozico in dodamo čičerko. Segrejemo, solimo in popramo po okusu ter vmešamo grobo nasekljan peteršilj, nalijemo v skodelice, okrasimo z žlico jogurta in peteršiljevimi listki. Postrežemo s kosom kruha s hrustljavo skorjo.