Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pijan čokoladni kolač s suhimi slivami

Tako sočen in dober je, da smo ga morali med preizkušanjem receptov »preveriti« kar dvakrat …

Pijan čokoladni kolač s suhimi slivami

Tako sočen in dober je, da smo ga morali med preizkušanjem receptov »preveriti« kar dvakrat …

Čas priprave 50 min + namakanje in hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 10 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 150 g suhih sliv brez koščic
  • 4 žlice marsale ali šerija
  • 100 g masla
  • 2 žlici kakava
  • 150 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 100 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 100 g mletih mandljev
  • 1 žlica moke
  • maslo in kakav za model
  • stepena smetana ali sladoled, ko postrežemo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 150 g suhih sliv brez koščic
  • 4 žlice marsale ali šerija
  • 100 g masla
  • 2 žlici kakava
  • 150 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 100 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 100 g mletih mandljev
  • 1 žlica moke
  • maslo in kakav za model
  • stepena smetana ali sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Suhe slive in vino počasi segrejemo na nizki temperaturi. Kozico odstavimo in jo pustimo stati približno eno uro, da slive vpijejo skoraj vso tekočino. Slive in tekočino, ki ostane, grobo sesekljamo v multipraktiku.

2

Model za torte premera 20 cm namastimo z maslom in posipamo s kakavom, odvečni kakav iztresemo. Maslo in nalomljeno čokolado stopimo v ognjevarni posodi, ki jo postavimo nad kozico, v kateri blago vre voda, nato maso vmešamo med slive.

3

Rumenjake 2 jajc ločimo od beljakov. Sladkor, 2 celi jajci in 2 rumenjaka stepamo, da dobimo bledo, gosto maso. Stepamo tako dolgo, da masa podvoji volumen. Čokoladno-slivovo zmes in vaniljo primešamo jajčni mešanici in nanjo vsujemo še mandlje, moko in preostali kakav. Vse dobro premešamo.

4

Beljaka stepemo v trd sneg in ga nežno vmešamo v maso. Maso damo v model in jo pečemo 20 do 25 minut, da se naredi rahla skorjica. Kolač ohladimo v modlu – biskvit med hlajenjem upade, skorjica pa popoka. Kolač vzamemo iz modla, ga posipamo s kakavom in postrežemo s smetano ali sladoledom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.