
Polnovredni šarkelj s suhim sadjem
Polnovredni šarkelj s suhim sadjem

Sestavine
- 2 dl mleka
- 25 g kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 250 g polnovredne moke
- 150 g masla
- 40 g medu
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- nastrgana lupinica ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 25 g rozin
- maslo in ovseni kosmiči za model
suho sadje
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 100 g suhih marelic
- 100 g suhih jabolčnih krhljev
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 2 dl mleka
- 25 g kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 250 g polnovredne moke
- 150 g masla
- 40 g medu
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- nastrgana lupinica ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 25 g rozin
- maslo in ovseni kosmiči za model
suho sadje
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 100 g suhih marelic
- 100 g suhih jabolčnih krhljev
Postopek
Suho sadje dan pred peko prelijemo z vrelo vodo in ga pustimo nabrekati.
Mleko rahlo segrejemo, dodamo kvas, rjavi sladkor in 50 g moke ter gladko zmešamo. Kvasec pustimo na toplem vzhajati do dvojne količine. Maslo, med in sol penasto zmešamo ter postopoma vmešamo rumenjake. Vse skupaj zmešamo še s preostalimi sestavinami in zgnetemo v voljno testo. S suhega sadja odlijemo tekočino, sadje pa drobno narežemo in ga vmešamo v testo.
Model za šarkelj namažemo z maslom in potresemo z ovsenimi kosmiči. Testo napolnimo v model, pokrijemo z vlažno krpo, da se površina ne izsuši in ga ponovno pustimo vzhajati do dvojne količine. Šarkelj pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro.