
Pečena zlatovčica z vinsko omako
Slastna ribja jed.
Pečena zlatovčica z vinsko omako
Slastna ribja jed.

Sestavine
- 8 filejev zlatovčice po 120 g
- poper
- limonov sok (po želji)
- moka za povaljanje
- olje za peko
vinska omaka
- sol
- 20 g masla
- 20 g gladke moke
- 1,5 dl belega vina
- 3 dl ribje jušne osnove
- 0,3 dl suhega vermuta
- 1 dl smetane
- kanček limonove lupinice
- beli poper
- 30 g mrzlega masla

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Tri sadne pite, s katerimi bo vaše poletje slajše
Poletje je čas za lahkotne, osvežilne sladice – in kaj je boljšega kot pita, polna sočnega sezonskega sadja?

Večerje, pripravljene v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!
Sestavine
- 8 filejev zlatovčice po 120 g
- poper
- limonov sok (po želji)
- moka za povaljanje
- olje za peko
vinska omaka
- sol
- 20 g masla
- 20 g gladke moke
- 1,5 dl belega vina
- 3 dl ribje jušne osnove
- 0,3 dl suhega vermuta
- 1 dl smetane
- kanček limonove lupinice
- beli poper
- 30 g mrzlega masla
Postopek
Ribje fileje začinimo s soljo, poprom in po želji še z limonovim sokom. Kožno stran filejev povaljamo v moki. V primerno veliki ponvi segrejemo olje in fileje na kožni strani zlato rjavo ocvremo. Fileje obrnemo in kratko popečemo še na drugi strani.
Pripravimo še vinsko omako tako, da v kozici razpustimo maslo, nato pa z metlico za sneg vmešamo moko in zalijemo z belim vinom. Dodamo ribjo jušno osnovo, omako pokuhamo, nato pa dodamo smetano in vermut. Kuhamo, da se omaka zgosti. Če je potrebno, omako zmešamo s paličnim mešalnikom in jo začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Povežemo jo s kosmiči hladnega masla.
Ribje fileje razporedimo na krožnike in postrežemo z vinsko omako. Zraven tekne hrustljavo pražena zelenjava, peteršiljev krompir in zelena solata.
Nasvet
Namesto vinske omake lahko k ribam postrežemo česnovo maslo. Namesto ribje jušne osnove lahko uporabimo tudi zelenjavno osnovo ali govejo juho.