
Pečena zlatovčica z vinsko omako
Slastna ribja jed.
Pečena zlatovčica z vinsko omako
Slastna ribja jed.

Sestavine
- 8 filejev zlatovčice po 120 g
- poper
- limonov sok (po želji)
- moka za povaljanje
- olje za peko
vinska omaka
- sol
- 20 g masla
- 20 g gladke moke
- 1,5 dl belega vina
- 3 dl ribje jušne osnove
- 0,3 dl suhega vermuta
- 1 dl smetane
- kanček limonove lupinice
- beli poper
- 30 g mrzlega masla

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 8 filejev zlatovčice po 120 g
- poper
- limonov sok (po želji)
- moka za povaljanje
- olje za peko
vinska omaka
- sol
- 20 g masla
- 20 g gladke moke
- 1,5 dl belega vina
- 3 dl ribje jušne osnove
- 0,3 dl suhega vermuta
- 1 dl smetane
- kanček limonove lupinice
- beli poper
- 30 g mrzlega masla
Postopek
Ribje fileje začinimo s soljo, poprom in po želji še z limonovim sokom. Kožno stran filejev povaljamo v moki. V primerno veliki ponvi segrejemo olje in fileje na kožni strani zlato rjavo ocvremo. Fileje obrnemo in kratko popečemo še na drugi strani.
Pripravimo še vinsko omako tako, da v kozici razpustimo maslo, nato pa z metlico za sneg vmešamo moko in zalijemo z belim vinom. Dodamo ribjo jušno osnovo, omako pokuhamo, nato pa dodamo smetano in vermut. Kuhamo, da se omaka zgosti. Če je potrebno, omako zmešamo s paličnim mešalnikom in jo začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Povežemo jo s kosmiči hladnega masla.
Ribje fileje razporedimo na krožnike in postrežemo z vinsko omako. Zraven tekne hrustljavo pražena zelenjava, peteršiljev krompir in zelena solata.
Nasvet
Namesto vinske omake lahko k ribam postrežemo česnovo maslo. Namesto ribje jušne osnove lahko uporabimo tudi zelenjavno osnovo ali govejo juho.