
Svedrčki s sardelami in brokolijem
Svedrčki s sardelami in brokolijem

Sestavine
- 400 g testenin svedrčkov
- 250 g svežih sardelnih filejev
- 350 g brokolija
- 350 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 šalotki
- 1 zavojček žafrana
- oljčno olje
- sol
- poper
- moka za pomokanje

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.

Viralna zdrava sladica, ki je obnorela svet
V svetu, kjer se kulinarični trendi širijo s hitrostjo svetlobe, je ribana lubenica (ang. watermelon shaved ice) še ena izemd poletnih domislic, ki je čez noč postala spletna senzacija.

Priljubljen italijanski liker je hit poletnih večerov
Limončelo ni le alkoholni napitek, temveč tudi simbol sredozemske lahkotnosti, gostoljubnosti in uživanja življenja.
Sestavine
- 400 g testenin svedrčkov
- 250 g svežih sardelnih filejev
- 350 g brokolija
- 350 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 šalotki
- 1 zavojček žafrana
- oljčno olje
- sol
- poper
- moka za pomokanje
Postopek
Brokoli očistimo, razdelimo na cvetke, operemo in cvetke nekaj minut blanširamo v vreli slani vodi. S penovko jih preložimo v drugo posodo, vodo pa prihranimo za kuhanje testenin.
Sardelne fileje operemo in popivnamo s papirnato brisačo. Pomokamo jih in odvečno moko otresemo. Na vročem olju jih ocvremo, da se zlato obarvajo. Preložimo jih na papirnat prtiček in pustimo, da papir vpije odvečno olje, nato jih narežemo na manjše kose. Vodo, v kateri smo blanširali brokoli, zavremo, dodamo žafran in v njej skuhamo testenine.
Šalotko olupimo in narežemo na rezine. Na 4 žlicah olja jo pražimo 2 do 3 minute, dodamo blanširan brokoli, rahlo premešamo, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo še 3 do 4 minute. Pelate odcedimo, jih grobo sesekljamo in dodamo brokoliju. Zvišamo temperaturo in pustimo 2 do 3 minute, da se okusi povežejo, nato omaki dodamo ocvrte sardele. Temperaturo zmanjšamo in kuhamo še 2 minuti. Testenine odcedimo, pomešamo z omako in začinimo z grobo mletim poprom.