
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.

Sestavine
- 2 sveži potočni zlatovčici po 300 g
- sol
- poper
- 1 žlica provansalske zeliščne mešanice
- 4 žlice oljčnega olja
- maslo za peko rib
- 100 g jušne zelenjave (korenček, zelena, por, čebula)
- 0,6 dl belega vina
- 1 šalotka
- 20 g masla ali margarine
- 20 g gladke moke
- 100 g pire
- 1 žlica masla ali margarine
- 100 g sezonske zelenjave (npr. korenje, bučka, zelena, grah)
- 2 žlici smetane
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 2 sveži potočni zlatovčici po 300 g
- sol
- poper
- 1 žlica provansalske zeliščne mešanice
- 4 žlice oljčnega olja
- maslo za peko rib
- 100 g jušne zelenjave (korenček, zelena, por, čebula)
- 0,6 dl belega vina
- 1 šalotka
- 20 g masla ali margarine
- 20 g gladke moke
- 100 g pire
- 1 žlica masla ali margarine
- 100 g sezonske zelenjave (npr. korenje, bučka, zelena, grah)
- 2 žlici smetane
Postopek
Zlatovčici filetiramo, odstranimo kosti in kožo z ostrim nožem poševno zarežemo. Kosti in odrezke prihranimo za osnovo. Fileje natremo s soljo, poprom in zelišči ter jih premažemo z oljčnim oljem. Pokrijemo jih s folijo in pustimo v marinadi približno 8 ur.
Jušno zelenjavo operemo oziroma olupimo in z ribjimi kostmi, odrezki, belim vinom in približno četrt litra vode damo v kozico in zavremo. Pokrito počasi kuhljamo 25 minut. Šalotko olupimo, drobno narežemo in jo na maslu zarumenimo. Pomokamo in naredimo svetlo prežganje. Ribjo osnovo precedimo in z njo zalijemo prežganje.
Piro na maslu prepražimo, zalijemo z vodo ali juho in dušimo. Sezonsko zelenjavo operemo, očistimo, narežemo na primerne kose in jo dodamo k piri; posolimo, popopramo in pokrito počasi kuhamo. Na koncu pirino rižoto izboljšamo z ribjim prežganjem in smetano.
Ribje fileje previdno popečemo na vročem maslu in jih serviramo s piro in zelenjavo.