
Čokoladno-kostanjeva kremna torta
Kakor nalašč, da sklene slavnostno večerjo
Čokoladno-kostanjeva kremna torta
Kakor nalašč, da sklene slavnostno večerjo

Sestavine
biskvit
- 50 g stopljenega masla
- 3 jajca
- 80 g sladkorja
- 40 g moke
- 40 g kakava
- 2 žlici brendija
krema
- 450 g nesladkanega kostanjevega pireja
- 2 jajci
- 400 g črne čokolade (z ne previsoko vsebnostjo kakava)
- 6 dl sladke smetane
- kakav za posip

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok
Sestavine
biskvit
- 50 g stopljenega masla
- 3 jajca
- 80 g sladkorja
- 40 g moke
- 40 g kakava
- 2 žlici brendija
krema
- 450 g nesladkanega kostanjevega pireja
- 2 jajci
- 400 g črne čokolade (z ne previsoko vsebnostjo kakava)
- 6 dl sladke smetane
- kakav za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Namastimo tortni model premera 26 cm, dno in obod pa obložimo s papirjem za peko. Jajca stepamo s sladkorjem, da nastane svetla penasta masa. Moko zmešamo s kakavom, zmes presejemo na jajčno maso in jo previdno vmešamo, nato vmešamo še stopljeno maslo. Biskvitno maso preložimo v model in jo z lopatko poravnamo od sredine navzven, tako da testo zategnemo na rob. Pečemo 8 do 10 minut, da masa naraste in postane trdna na otip. Ohladi naj se v modlu.
Medtem pripravimo kremo. Rumenjake ločimo od beljakov in jih s kostanjevim pirejem stepemo v čim bolj gladko kremo. Čokolado razlomimo na koščke in jo nad soparo stopimo s polovico smetane, nato zmes odstavimo z ognja in jo vtepemo v kostanjevo mešanico.
Beljake stepemo v trd sneg. V drugi skledi stepemo preostalo smetano in jo vmešamo v čokoladno-kostanjevo mešanico; na koncu vmešamo še sneg.
Ohlajen biskvit vzamemo iz modla in odstranimo papir. Model očistimo in obod ponovno obložimo s čistim kosom papirja za peko. V model položimo biskvit in ga pokapljamo z brendijem, nato čez biskvit vlijemo čokoladno-kostanjevo kremo, poravnamo vrh in model postavimo na hladno za najmanj 5 ur ali pa čez noč, da se krema strdi.
Pred postrežbo previdno odstranimo tortni obroč s papirjem in torto obilno posujemo s kakavom. Razrežemo jo in postrežemo.