
Čokoladno-kostanjeva kremna torta
Kakor nalašč, da sklene slavnostno večerjo
Čokoladno-kostanjeva kremna torta
Kakor nalašč, da sklene slavnostno večerjo

Sestavine
biskvit
- 50 g stopljenega masla
- 3 jajca
- 80 g sladkorja
- 40 g moke
- 40 g kakava
- 2 žlici brendija
krema
- 450 g nesladkanega kostanjevega pireja
- 2 jajci
- 400 g črne čokolade (z ne previsoko vsebnostjo kakava)
- 6 dl sladke smetane
- kakav za posip

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili
Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.

Najboljše ribe so naše ribe
Kupujete ribe? Pomembni so svežina, izvor in sezona – ne nasedajte vedno enaki ponudbi, ki pogosto ni niti lokalna niti divja.
Sestavine
biskvit
- 50 g stopljenega masla
- 3 jajca
- 80 g sladkorja
- 40 g moke
- 40 g kakava
- 2 žlici brendija
krema
- 450 g nesladkanega kostanjevega pireja
- 2 jajci
- 400 g črne čokolade (z ne previsoko vsebnostjo kakava)
- 6 dl sladke smetane
- kakav za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Namastimo tortni model premera 26 cm, dno in obod pa obložimo s papirjem za peko. Jajca stepamo s sladkorjem, da nastane svetla penasta masa. Moko zmešamo s kakavom, zmes presejemo na jajčno maso in jo previdno vmešamo, nato vmešamo še stopljeno maslo. Biskvitno maso preložimo v model in jo z lopatko poravnamo od sredine navzven, tako da testo zategnemo na rob. Pečemo 8 do 10 minut, da masa naraste in postane trdna na otip. Ohladi naj se v modlu.
Medtem pripravimo kremo. Rumenjake ločimo od beljakov in jih s kostanjevim pirejem stepemo v čim bolj gladko kremo. Čokolado razlomimo na koščke in jo nad soparo stopimo s polovico smetane, nato zmes odstavimo z ognja in jo vtepemo v kostanjevo mešanico.
Beljake stepemo v trd sneg. V drugi skledi stepemo preostalo smetano in jo vmešamo v čokoladno-kostanjevo mešanico; na koncu vmešamo še sneg.
Ohlajen biskvit vzamemo iz modla in odstranimo papir. Model očistimo in obod ponovno obložimo s čistim kosom papirja za peko. V model položimo biskvit in ga pokapljamo z brendijem, nato čez biskvit vlijemo čokoladno-kostanjevo kremo, poravnamo vrh in model postavimo na hladno za najmanj 5 ur ali pa čez noč, da se krema strdi.
Pred postrežbo previdno odstranimo tortni obroč s papirjem in torto obilno posujemo s kakavom. Razrežemo jo in postrežemo.